Несподіване відкриття зробили вчені Мічиганського університету. Вони з'ясували, що ряд гаджетів і навіть безпілотний автомобіль можна зламати, використовуючи певні звуки.

За інформацією порталу Naked Science, під час проведення дослідів науковці орієнтувалися на те, що більшість сучасних гаджетів мають внутрішні датчики, що зчитують і реагують на оточення в реальном часі. Одним з них є акселерометр.

Створюючи певні акустичні тони, акселерометр можна "обдурити", і він показуватиме неправдиву інформацію. Наприклад дослідники, використавши точно налаштовані звуки, змусили фітнес-трекери фіксувати кроки, які в реальності не здійснювалися.

За словами вчених, неправдиві дані датчика можна настільки точно відкалібрувати, що вони дозволять взяти під контроль багато функцій пристрою.

Іншим піддослідним об'єктом стала іграшкова машинка, керована через смартфон. Автори експерименту впевнені, що таку ж ситуацію можна спроектувати на безпілотні автомобілі, які "нафаршировані" безліччю датчиків. Останні нескладно зламати за допомогою звукових хвиль.

Популярні новини зараз
ПриватБанк попередив українців про важливе оновлення: що змінилося Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору
Показати ще

Щоб убезпечити техніку від "звукових" шахраїв, вчені пропонують кілька рішень. Це може бути налаштування апаратного забезпечення або недорогі програмні опції, що дозволять захистити пристрій від акустичних атак.

Як писав інформаційни портал "Знай.ua", іспанські науковці винайшли портативний кардіограф, який можна вбудовувати у будь-який гаджет.