Згідно з даними екзит-полу, голландська помірно права Народна партія за свободу і демократію (VVD) на чолі з чинним прем'єром країни Марком Рютте отримає 31 з 150 місць у майбутньому парламенті проти 19 у вкрай правої Партії свободи (PVV) Герта Вілдерса.

Про це пише ВВС.

Вілдерс визнав поразку і підтвердив те, що його партія не досягне очікуваного ним результату.

"Ми отримали 19, може бути, 20 крісел, хоча це не 30, як я сподівався. Краще було б якщо у нас було 30, а у партії Рютте – 20. Але головне, що ми – серед переможців і у нас на чотири місця більше, ніж раніше. Можу запевнити вас, весна патріотів розпочнеться", - зазначив він.

У свою чергу, переможець-Рютте заявив, що Голландія проголосувала проти "шкідливого популізму", іншими проявами якого в світі він вважає Brexit і перемогу Дональда Трампа на виборах в США.

Популярні новини зараз
Астролог побачив у травні "лихо" для України Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно
Показати ще

Вілдерс же на це відповів, що не розуміє, про що говорить Рютте.

"За його словами, є хороший і поганий популізм. Я не зараховую себе до популістів узагалі, при цьому він називає мене поганим популістом і відносить до якихось нацистів", - додав Вілдерс.

Перемогу Рютте вітали у Німеччині та Франції.

Зазначимо, Вілдерс, якого надихнув успіх Трампа в США, активно використовував під час своєї кампанії антиіммігрантські і антиісламські гасла, а також різко нападав на марокканську і турецьку громаду Нідерландів.

Найчастіше, до голландського парламенту проходить безліч партій, жодна з яких не набирає абсолютної більшості. Тому всі уряди країни вже протягом більше 100 років стають коаліційними.

Перед виборами всі партії країни відмовилися вступати в коаліцію з Вілдерсом.

Як писав раніше інформаційний портал "Знай.uа", результати виборів у Нідерландах можуть вплинути на зміни в складі Європейського союзу.