Вчора, 15 березня в Нідерландах відбулися парламентські вибори, які виграла партія прем'єра Марка Рютте, залишивши далеко позаду Партію свободи популіста Герта Вілдерса, який виступає за боротьбу з "ісламізацією Нідерландів", за вихід країни з ЄС і проти угоди про асоціацію ЄС з Україною.

Результати виборів вплинуть на те, хто сформує правлячу коаліцію і чи продовжить новий уряд просувати ратифікацію, пише LIGA.net.

Важливими ці вибори є і для Євросоюзу – після Brexit, перемоги Трампа та зростання впливу популістів, перемога партії Вілдерса могла б надихнути прихильників розвалу ЄС і кремлівського впливу в Європі.

До ключових передвиборних баталій готуються також у Франції та Німеччині. Лідери "Національного фронту" Марін Ле Пен у Франції та глави Альтернативи для Німеччини Фрауке Петрі покладали великі надії на успіх популістів у Нідерландах, однак вони не справдилися.

Що принесло перемогу Рютте

Популярні новини зараз
Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще

Під час цієї кампанії головними питаннями для простих голландців стали проблеми цінностей і ідентичності суспільства, імміграції та біженців, яких у Голландії зараз близько 100 тисяч осіб. Останні теракти в Європі були на руку Вілдерсу, який протягом багатьох років говорить про небезпеку ісламу для Нідерландів, а також закликав закрити мечеті й заборонити міграцію з ісламських країн.

Наиболее волнующие жителей Нидерландов вопросы
Create bar charts

Все це змусило опонентів екстреміста посилити свою позицію під час кампанії.

Прем'єр Рютте, голова праволіберальної "Народної партії свободи і демократії", заявив, що іслам повинен поєднуватися з повагою до законів і цінностей країни – наприклад, рівності чоловіків і жінок, поваги до сексуальних меншин. Крім того, він обіцяв сприяти створенню умов для розміщення біженців на Близькому Сході і боротися з нелегальної переправою мігрантів через Середземне море.

У січні Рютте опублікував відкритий лист, в якому засудив тих, хто "ображає геїв, освистує жінок у міні-спідницях і обзиває звичайних голландців расистами". Документ викликав критику за радикалізм, однак таким чином Рютте вдалося похитнути позиції Вілдерса, чия партія тоді лідирувала в опитуваннях.

11 березня настав переломний момент.

Спроба турецьких чиновників провести агітацію, серед турків, що живуть в Роттердамі, на підтримку президентської республіки на референдумі в Туреччині, обернулася жорсткою реакцією уряду Рютте. Турецького міністра видворили з країни, а прихильників Ердогана розігнала поліція.

Такі дії Рютте схвалило суспільство. Після цього рейтинг його партії зріс, а Вілдерса – упав.

Також, прем'єр Рютте провів активну виборчу кампанію, добре виступивши на всіх дебатах. На відміну від Вілдерса, який відмовився брати участь у більшості з них, після чого і втратив голоси виборців, які хотіли почути більш конкретні плани, аніж закриття мечетей.

Допомогла Рютте і хороша економічна ситуація: в країні зростає ВВП, скоротилося безробіття, пожвавився ринок житла. Більшості голландців також не сподобалася ідея Вілдерса про вихід з ЄС.

Як писав раніше інформаційний портал "Знай.ua", партія Рютте, згідно з попередніми підрахунками, набрала необхідну кількість голосів у 362 муніципалітетах з 388 наявних. Тобто тепер НДСД може отримати близько 33 місць з 150.