Великий бар'єрний риф знебарвлюється через різке потепління. Яскраві корали втрачають кольори та стають білими. Цей процес триває вже два роки і , за словами спеціалістів, прогнози невтішні.

Дослідження такого явища, як "відбілювання" коралів провела команда фахівців з Університету Джеймса Кука.

Причиною знебарвлення рифу, вчені називають втрату зооксантелл – це мікроскопічні організми, жовто-зелені водорості, що існують у симбіозі з кораловим поліпом безпосередньо у його тканинах.

Якщо корали піддаються стресу, чи переживають екологічне лихо, ці організми покидають свого господаря. Так і відбулось із рифом. На це могло вплинути глобальне потепління.

Така тенденція загрожує не лише хворобам, а й повному зникненню коралів. Відновитися риф може щонайменше за 10 років.

Популярні новини зараз
Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову
Показати ще

На думку вчених, якщо ситуація не зміниться, глобальне потепління, що спостерігається останніми роками, може поставити під загрозу снування Великого бар'єрного рифу.

Як повідомляв раніше інформаційний портал "Знай.ua", Австралія планує виділити $6,2 млy на покаращення якості води в районі Великого бар'єрного рифу.