У Європейському парламенті привітали процес інтеграції Чорногорії в ЄС, але водночас висловили занепокоєння тим, що Росія, ймовірно, намагається втручатися у внутрішні справи країни.

Про це йдеться в резолюції, ухваленій 16 березня за доповіддю про Чорногорію як країну-кандидата на приєднання до ЄС, пише "Інтерфакс-Україна".

"Така модель поведінки в регіоні може призвести до подальшої дестабілізації Західних Балкан", - наголошується в документі.

Крім того, Європарламент турбують серйозні інциденти, в тому числі спроба державного перевороту, що відбулася 16 жовтня 2016 року.

ЄП закликав заступника голови Єврокомісії (ЄК), високого представника ЄС із закордонних справ і політики безпеки, а також ЄК уважно стежити за розслідуваннями, які проводять компетентні органи.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Стосовно ж підготовки Чорногорії до вступу в ЄС, то ЄП закликав країну прискорити темпи реформ, активізувати зусилля з досягнення контрольних показників, домогтися конкретних результатів, особливо, в частині верховенства права, правосуддя, боротьби з корупцією та організованою злочинністю.

Як зазначено в документі, значну частку ВВП Чорногорії, як і раніше приносить тіньова економіка, що створює серйозну перешкоду для бізнесу та економічного зростання.

При цьому, у Європарламенті вважають, що процеси всутуп країни в ЄС і в НАТО не залежать один від одного. Водночас ЄП закликав країни-члени НАТО і ЄС приділити пріоритетну увагу ратифікації договору про вступ в альянс.

Як писав раніше інформаційний портал "Знай.uа", у прокуратурі Чорногорії підтвердили, що російська влада дійсно причетна до спроби перевороту під час парламентських виборів восени 2016 року.