Казки Шарля Перро прийнято вважати добрими, на відміну від, наприклад, досить похмурих і жорстоких оповідань Братів Грімм. У німецьких казкарів добро теж торжествує, але тільки після того, як деякі герої покалічаться або помруть. У Перро ж помирають переважно лиходії, а герої, нехай і проходять ряд суворих випробувань, виходить з них усміхненим і впевненими у власній правоті.

Саме тому народні казки Європи саме у інтерпретації Шарля Перро не раз ставали основою для мультфільмів компанії Disney. На цих мультиках виросло вже не одне покоління дітей. Тепер боси Walt Disney Pictures вирішили знову обіграти класичний сюжет про Красуню і Чудовисько, але вже у вигляді повноцінного кінофільму. Чи вийшло це у них? Давайте дізнаємось.

Мультик або фільм?

Швидше за все, в Disney розуміли, що нову кінострічку будуть неминуче порівнювати з їх же популярним мультфільмом 1991 року. Тому постаралися зняти фільм надзвичайно схожим на мультик. Не впізнати, наприклад, Чудовисько, просто не можливо. Та й інших персонажів. Навіть жовта сукня Белль майже точно таке ж, як чверть століття тому. А обличчя лиходія Гастона здається підозріло знайомим.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити В Україні готується революція у житловій сфері
Показати ще

При цьому в сюжет все-таки внесли деякі зміни, та й хронометраж у фільму довше. В цілому, якщо ви колись дивилися мультфільм "Красуня і Чудовисько", то вас чекає хвиля теплої ностальгії. Але діти і ті, хто з якихось космічних причин його не дивився, теж залишаться задоволені.

Поля Франції

Візуально фільм залишає приємне враження. Зелені поля і мальовничі долини змінюються темним лісом, по якому нишпорять вовки, а потім і похмурим засніжених замком, де коротає свій вік зачарований принц.

До графіку претензій теж немає. Було особливо цікаво, як саме будуть зображені канделябр Люм'єр, годинник Когсворт та інші зачаровані в побутові предмети мешканці замку. З цим завданням творці впоралися. Зображеним за допомогою комп'ютерної графіки живим предметам віриш і навіть щиро співпереживаєш.

О, це ж Герміона

Окремо варто сказати про гру Емми Уотсон. Дуже багато молодих акторів, що грали в серії фільмів про Гаррі Поттера, разом зі славою і визнанням, отримали і неабияку небезпеку стати акторами однієї ролі. Наприклад, коли не так давно вийшов новий фільм з Деніелом Редкліффом "Імперіум", де він потрапляє в середу неонацистів, то інтернет вибухнув від знущальних коментарів на тему Гаррі Поттера і нацизму.

Чи може уникнути цієї долі Емма Уотсон, яку весь світ пам'ятає як Герміону? Цілком. Хоча, звичайно, саме амплуа жіночної, але розумної, винахідливої і відважної героїні приклеїлося до неї майже намертво. Але, незважаючи на це, в "Красуні і Чудовисько" вони грає зовсім іншу людину, ніяких асоціацій з Герміоною при перегляді не виникає.

Помітно, що Уотсон по плечу і серйозні драматичні ролі, так що не варто переживати про кар'єру молодої актриси, вона явно зростає над собою. Та й сама Емма явно хоче позбутися іміджу вічної дівчинки. Не дарма ж вона не так давно знялася у відвертій фотосесії для Vanity Fair якраз перед виходом фільму. Актриса вважає, що пора б глядачам сприймати її як жінку.

У казці завжди є натяк

Варто відзначити ще одне нововведення, без якого в сучасному світі нікуди. Белль і в оригінальній казці не була класичною принцесою, яку необхідно було рятувати. Вона сама пропонувала Чудовиську взяти її в полон замість батька, всіх рятувала і всім допомагала. І нічого не боялась.

У фільмі цей момент розширили і доповнили. Моріс, батько Белль, розповідає їй про те, що мати героїні була сильною і відважною жінкою, виховуючи дочку на її прикладі.

Думка, яку намагається донести фільм, дуже проста, але і, в той же час, важлива. Не треба боятися видатися незвичайною і дивакуватою, вийти з класичного образу "принцеси" і взяти ситуацію в свої руки.

У той же час красень і типовий "рятувальник принцес" Гастон виглядає безглуздо та біситься через те, що Белль не відповідає його очікуванням і образу зразкової дружини. Що в підсумку озлоблює його серце і призводить до сумного кінця.

Безумовно, у фільмі, як і в казці, багато класичних образів. Принц і принцеса, прислуга, селяни, герої і лиходії. Але Белль - не цілком типова принцеса. І такі принцеси нам потрібні.

Цю думку підтримують і багато глядачок фільму.

"Я б хотіла, щоб дівчатка виховувалися не стільки на прикладі безпорадних принцес, які постійно потребують допомоги сильних чоловіків, а швидше наслідували сильних і рішучих героїнь. Принцес в казках, фільмах та книгах і так вистачає. А жіночність і так додасться, нікуди не дінеться", - вважає киянка Анастасія, з якої ми поговорили на виході із зали кінотеатра.

Психологія натовпу

Режисер фільму Білл Кондон ще до прем'єри оголосив, що в фільмі присутній персонаж гей і є пов'язана з цим сцена, чим позбавив апетиту і сну всю консервативну громадськість.

Громадськість може спати спокійно. Персонаж є, і зіграний він дуже тонко й талановито. Втім, той, хто шукає причину, щоб образитися і знайти крамолу, знайде її і в цій добрій казці.

Але укол в сторону гомофобів, ксенофобів та інших незадоволених реальним світом людей у ​​фільмі все ж є. Коли Гастон закликає селян вбити чудовисько, в пісні звучать слова "Ми не любимо те, чого не розуміємо". І селяни, які піддалися на заклики до ненависті, йдуть вбивати, не знаючи навіть, що серед зачарованих персонажів є їх рідні і близькі, а Чудовисько в житті нікому нічого поганого не зробив.

До речі, фільм в цілому присвячений пам'яті Говарда Ешмана, відкритого гея, який був автором пісень до мультфільму 1991 року. Уже тоді Ешман знав, що хворий на СНІД і помирає, але роботу закінчити встиг. Вшануймо і ми пам'ять талановитого сценариста та автора пісень.

Дивитися чи ні?

Якщо ви шукаєте хороший фільм для сімейного перегляду або просто любите гарні казки, то однозначно так. Смисли, які несе "Красуня і Чудовисько" виключно добрі і правильні, поганому діти точно не навчаться. Та й дорослим іноді не завадило б нагадати, що страшний не той, хто нам не подобається, а Чудовисько потрібно завжди шукати в собі.