Спеціалісти, які досліджують одних з найсильніших представників фауни – мурах , не перестають дивуватися їх способу виживання. Цього разу вчені виявили вміння цих маленьких створінь створювати "ліки" та зцілювати свою родину.

Про це розповіли фахівці швейцарського Лозаннського університету на сторінках журналу Ecology and Evolution.

Крім відомих у мурашиному співтоваристві "посад" будівельників, воїнів, цариць, у них ще й існують "фармацевти".

Як виявилося, мурахи навчились переробляти природну смолу та створювати з неї потужний протигрибковий засіб.

Комахи виду Formica paralugubris за допомогою деревної смоли вбивають грибки, які іноді заповнюють їх мурашники та інфікують членів колонії.

Популярні новини зараз
Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone
Показати ще

Вчені провели експеримент, який довів ефективність даного засобу. Так, аналізи показали, що смола, яку зібрали з мурашників виявилась вдвічі ефективнішою, ніж та, що була видобута безпосередньо з дерев.

Тобто, смола, яка збагачена мурашиною та янтарною кислотою комах показала чудові лікувальні властивості з високою ефективністю.

Як повідомляв раніше інформаційний портал "Знай.ua", вчені відкрили новий вид комах - жуків, які здатні їздити на мурахах.