Міністр оборони Японії Томомі Інада висловила протест щодо розміщення російської дивізії і ракет класу "земля - корабель" на південних Курильських островах.

Про це вона заявила під час двосторонньої зустрічі в Токіо з міністром оборони РФ Сергієм Шойгу, пише Kyodo.

У 2016 році Росія вже розмістила на Південних Курилах берегові ракетні комплекси "Бастіон" і "Бал". А роком раніше поставила там на бойове чергування зенітні ракетні комплекси "Тор-М2У". Тепер же країна-агресора вивчає можливість створення бази Тихоокеанського флоту на Курилах.

Також в лютому 2017 року глава Міноборони РФ заявив, що в цьому році планується завершити формування чотирьох нових дивізій, в тому числі для захисту Курил.

У Токіо гостро відреагували на цю новину і направили протест російській стороні, в якому уряд Японії відзначив, що таке зміцнення військової присутності Росії на Курильських островах не відповідає позиції Токіо щодо цих територій.

Популярні новини зараз
За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

У Росії ці протести назвали "ритуальними".

РФ наполягає на тому, що розміщення військ і ракет на Курилах є суверенним правом країни, однак у Японії з цього приводу зовсім інша думка.

Зокрема, як писав раніше інформаційний портал "Знай.ua", міністр закордонних справ Японії Фуміо Кисида запропонував провести Росії переговори з метою укладення мирного договору щодо чотирьох північних островів (південна частина Курильських островів), назвавши їх споконвічною територією Японії.

Прес-секретар президента країни-окупанта Дмитро Пєсков заявив, що острови Курильської гряди – це російська територія. Москва навіть вирішила назвати кілька островів на свій розсуд.