Купівля побутової техніки через інтернет скоро може стати не по кишені для українців, попереджають експерти. Справа в тому, що Кабмін зобов’язав всіх продавців товарів встановити касові апарати. Така норма введення ніби то для того, щоб захистити права споживачів.

“Насправді після того, як МВФ оголосив про паузу у співпраці із Україною, погані справи із наповненням бюджету стали більш явними. Тому влада шукає всі можливі способи його наповнити за рахунок податків, штрафів і різного роду платежів. Влада дочекалася, поки бізнес з інтернет-торгівлі стане на ноги. Тепер починає його доїти”, - пояснює порталу Знай.ua спеціаліст із особистих фінансів Володимир Оксамитний.

За його словами, вартість касового обслуговування підніме вартість товарів щонайменше на 10%.

“По-перше, продавцям доведеться або купувати, або брати в оренду ці апарати. По-друге, вони підключені до інтернету й всі дані передають у податкову. Відповідно власники інтернет-платформ таким чином звітують за продаж чи не кожної одиниці товару. Багатьом прийдеться коригувати свої декларації у бік збільшення обсягів торгівлі. Відповідно платити більші податки. Це все відіб’ється на ціні”, - пояснює він.

Нововведення Кабміну торкнуться й торговців електронікою (або іншим товаром, на який треба гарантія). Їм також заборонено реалізовувати речі без касового апарату.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

“Навряд чи хтось буде зарядки до мобільних продавати через касовий апарат. Швидше за все, після цього їх перестануть в переходах і на ринках взагалі реалізовувати. Оскільки таку електроніку продаватимуть тільки в супермаркетах і магазинах побутової техніки, середня ціна буде постійно рости. Думаю, вже через півроку ніхто не дивуватиметься, коли примітивна зарядка коштуватиме щонайменше 150 гривень — утричі дорожче, ніж зараз. Справа в тому, що зараз супермаркети й магазини електроніки хоч і продають дорого різний електричний дріб’язок, але вони не можуть піднімати ціни ще вище, бо люди тоді повністю переключаться на товари із кіосків, підземок і базарів. А скоро такий стримуючий фактор зникне”, - каже Володимир.

Експерт вважає, що чіткі умови продажу необхідні для України. Однак їх варто вводити не хаотично, а послідовно.

“Я впевнений, що ця норма спричинить до величезної хвилі з підняття цін на техніку. А потім виявиться, що 70 відсотків продавців ціни підняли, а касового апарату не поставили. Побачили, що до їхніх друзів не прийшли перевіряючі й зрозуміли, що закон можна порушувати, а заробляти при цьому більше. 2011 року за влади Януковича уряд Азарова запроваджував обов’язкову наявність терміналів у всіх торгових точках, включаючи базари. Найвідповідальніші виявилися найдурнішими — продавці їх взяли в оренду, а виявилося ніхто цей процес не контролював. Тому і досі їх ніде немає,” - каже спеціаліст.

Як повідомляв портал Знай.ua раніше, вартість продуктів цієї весни знову підніметься.