Відомий економічний експерт Олександр Сугоняко прокоментував відстрочку траншу від Міжнародного валютного фонду і стисло окреслив економічну ситуацію в Україні.

"Ми вже три роки висимо на гачку МВФ. І за цей час нічого хорошого для розвитку української економіки зроблено не було. Навпаки, було завдано серйозного удару по банківській системі країни. І, на мою думку, удар, нанесений економіці України за останні три роки, можна порівняти із втратами від окупації Криму. Замість запуску економіки влада скорочує платоспроможність українців. Попит падає і, відповідно, скорочується виробництво", - розповів Сугоняко, передає видання "Гордон".

Також економіст додав, що те, які колосальні втрати поніс малий і середній український бізнес - це цілком вина глави Нацбанку Валерії Гонтаревої: "Крім цього у людей відібрали 300-500 млрд грн. Ці гроші малий і середній бізнес втратив в банках, які знищила Гонтарева. Без банківської системи економіки бути не може. Монетарна політика Нацбанку зводиться лише до мотивування банків купувати облігації державної внутрішньої позики. По суті, це кредитування уряду. Або ж їм пропонують брати ощадні сертифікати НБУ з невигідною відсотковою ставкою".

З кожним днем ​​Україна все більше і більше залежить від фінансових вкладень Міжнародного валютного фонду: "Того, що я перерахував, цілком достатньо, щоб звинуватити нинішню владу в роботі проти інтересів українського народу. І той факт, що за минулий рік один мільйон чоловік поїхав працювати до Польщі, підтверджує мої слова. В умовах, коли влада руйнує економіку, ми все більше залежимо від МВФ. Ніби транш в мільярд доларів - це щось неймовірне. Це безглуздість влади, що межує з неадекватністю, і робота в чужих інтересах", - сказав експерт і додав, що єдино адекватний спосіб виходу зі сформованого жалюгідного становища - це відтворення власної стабільної економіки, а не життя "від траншу до траншу".

"Українська влада хвора на клептоманію і навіть відмова МВФ дати кредит не змусить її підняти економіку країни. Це як алкаш. Ну що ви з нього візьмете, коли він в запої? Що він може зробити? Нічого. Ця влада абсолютно неадекватна. Попередня влада, бачачи ситуацію, що склалася, намагається повернутися. Але незважаючи на всі труднощі, ми повинні пройти цей шлях. А що стосується конкретно МВФ, то з ним, звичайно, потрібно підтримувати відносини, але пріоритет повинен бути перенесений на запуск української економіки. На чолі Нацбанку має бути людина, яка зможе перенаправити рух коштів в нашу економіку", - підсумував Олександр Сугоняко.

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Українцям доступна нова грошова допомога: хто отримає понад 10 тисяч гривень
Показати ще

Нагадаємо, Україна розраховує отримати новий транш вже в березні. Інформаційний портал "Знай.ua" повідомляв про те, на якому рівні в Україні насправді тримається прожитковий мінімум, а також повідомлялося про терміни, до яких протримається низький курс долара.