Гібридні методи ведення війни на Донбасі, які активно застосовує Кремль, значно обмежило дипломатичне урегулювання конфлікту. Але обмеження можна обійти через спілкування з російським суспільством.

Про це повідомила магістр міжнародної інформації, український дипломат Олена Захарова, передає "Українська правда". Вона зазначила, що саме дипломатію вважають головним інструментом миро творчості. Але у випадку гібридної війни ці інструменти значно обмежені. Мінський формат, за її словами, є гібридним напівофіційним переговорним процесом, оскільки в нього не включені офіційні представники української влади.

"Другий напрям дипломатії", або неофіційна дипломатія є неформальною взаємодією між представниками груп чи націй, що протистоять одна одній, яка спрямована на розробку стратегій врегулювання конфлікту, а також впливу на громадську думку, мобілізацію людських та матеріальних ресурсів з метою врегулювання конфлікту", - розповіла експерт.

Цей метод, за її словами, не в змозі замінити офіційну дипломатію, але компенсує певні обмеження. Захарова сказала, що саме на цьому рівні ведуться миротворчі діалоги у різних суспільних сферах.

Вона додала, що можливості громадянського суспільства в Росії є незрівнянно вужчими, ніж в Україні. До діалогу між країнами долучатимуться ті російські громадяни, які хочуть розібратися у конфлікті. Крім того, взаємодія з громадськими організаціями РФ стає іноді єдиною можливістю отримати інформацію про ситуацію в окупованих Криму та Донбасі.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

Нагадаємо, портал "Знай.ua" повідомляв, український дипломат Олена Захарова заявила, що українці почали помилково тлумачити поняття "миротворчості", а головну роль в цьому відіграла російська пропаганда.