Десять днів залишається до оголошення переможців у найголовнішій спортивній премії країни – Всеукраїнській урочистій церемонії "Герої спортивного року".

Система відбору номінантів, що сформована за прикладами найпопулярніших світових премій, була довготривала і багатоетапна, повідомляє офіційний сайт НОК України.

Протягом року експерти Національного олімпійського комітету України та Міністерства молоді та спорту уважно слідкували за виступами наших спортсменів, фіксуючи усі найголовніші їхні перемоги на офіційних стартах. Після того, як був сформований розширений список претендентів у різних номінаціях, у роботу вступили спортивні журналісти.

Шляхом електронного опитування (у голосуванні брали участь 240 представників мас-медіа з усіх регіонів), сформувались трійки претендентів:

Популярні новини зараз
Росія готується до масштабного наступу: коли чекати нової атаки Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

Найкращий спортсмен року

Олександр АБРАМЕНКО – чемпіон ХХІІІ зимових Олімпійських ігор з фристайлу (лижна акробатика)

Жан БЕЛЕНЮК – срібний призер чемпіонату світу з греко-римської боротьби (87 кг)

Олег ВЕРНЯЄВ – срібний призер чемпіонату світу зі спортивної гімнастики (вправи на брусах)

Найкраща спортсменка року

Дар’я БІЛОДІД – чемпіонка світу з дзюдо (48кг)

Олена КОСТЕВИЧ – чемпіонка (25м) і бронзова призерка чемпіонатів світу і Європи зі стрільби (мікст 10м), володарка світового рекорду

Еліна СВІТОЛІНА – 4-а ракетка світу, переможниця підсумкового турніру WTA

Найкращий тренер року

Енвер АБЛАЄВ – головний тренер збірної України з фристайлу (за підготовку Олімпійського чемпіона Олександра Абраменка)

Тренерський дует Світлана КУЗНЄЦОВА і Геннадій БІЛОДІД – особисті тренери Дарії Білодід – чемпіонки світу з дзюдо

Ігор ЧЕРЕДІНОВ – особистий тренер Олени Костевич – чемпіонки світу, бронзової призерки чемпіонату світу і Європи зі стрільби

Сенсація року

Мар’ян ЗАКАЛЬНИЦЬКИЙ – чемпіон Європи з легкої атлетики (ходьба 50км)

Роман СВІЧКАР – бронзовий призер чемпіонату світу з фехтування на шпагах

Алла ЧЕРКАСОВА – чемпіонка світу з боротьби (68кг)

Найкраща команда року (збірна)

Чоловіча четвірка парна з академічного веслування у складі Івана Довгодька, Дмитра Міхая, Сергія Гриня, Олександра Надтоки – бронзові призери чемпіонату світу

Дует стрілків Олена Костевич-Олег Омельчук – бронзові призери чемпіонату світу та чемпіонату Європи, володарі світового рекорду (мікст, пістолет, 10м)

Жіноча збірна України з баскетболу 3х3 у складі Ганна Ольховик, Христини Філевич, Євгенії Спітковської, Олени Огороднікової – бронзові призерки чемпіонату Європи

Олімпійська надія України

Катерина ЧОРНІЙ – дворазова чемпіонка ІІІ Юнацьких Олімпійських ігор з фехтування на шпагах (особиста першість, змішані команди)

Михайло КОХАН – чемпіон ІІІ Юнацьких Олімпійських ігор з легкої атлетики (метання молота), чемпіон Європи U18 (переміг з рекордами змагань), срібний призер чемпіонату світу U20

Ярослава МАГУЧІХ – чемпіонка ІІІ Юнацьких Олімпійських ігор з легкої атлетики (стрибки у висоту), чемпіонка Європи U18 (перемогла з рекордами змагань)

Сильні духом (паралімпійські види спорту)

Віталій ЛУК’ЯНЕНКО – дворазовий чемпіон ХІІ зимових Паралімпійських ігор з біатлону (7.5 км, 15 км)

Єлизавета МЕРЕШКО – володарка 8 нагород (5 золотих та 3 срібних) чемпіонату Європи з плавання, рекордсменка світу та Європи з плавання

Оксана ШИШКОВА – володарка 6 нагород (2 золотих, 3 срібних та 1 бронзової) ХІІ зимових Паралімпійських ігор з біатлону та лижних перегонів

Разом з олімпійцями (неолімпійські види спорту)

Ігор ЛЮБЧЕНКО – чемпіон світу з таїландського боксу Муей Тай

Лариса СОЛОВЙОВА – чемпіонка світу з пауерліфтингу

Жіноча збірна України з шахів у складі Ганни Музичук, Марії Музичук, Наталії Жукової, Ганни Ушеніної, Юлії Осьмак – срібні призерки Шахової Олімпіади

На початку березня Українська Академія спорту, до якої входять легендарні атлети, які завершили активну спортивну діяльність та залишили визначний слід в історії, шляхом таємного голосування обрала переможців по кожній з номінацій.

«Щороку члени Української Академії спорту стоять перед нелегким вибором і це чудово, адже означає, що у нас продовжують з’являтися таланти, які підкорюють спортивний Олімп. Вже втринадцяте ми проводимо справжнє свято для всіх тих, хто живе спортом і знає ціну кожній перемозі. Мабуть, невипадково, цьогоріч тематикою наших «Героїв» стане могутня об’єднавча сила спорту», – сказав президент НОК і головний ініціатор Церемонії Сергій Бубка.

Хто стане переможцем «Героїв спортивного року» за підсумками виступів наших спортсменів у 2018 році стане відомо вже 30 березня.

Вручення «Спортивного Оскара» відбудеться на головній спортивній арені країни – НСК «Олімпійський».

Успіх українців у пінг-понгу

Паралімпійська збірна України з настільного тенісу успішно розпочала новий сезон 2019 року. Наші спортсмени вдало виступили в особистих та командних змаганнях, які проходили в італійському місті Ліньяно.

Національна команда у складі 12 тенісистів повернулась в Україну з чудовим результатом.

В особистих змаганнях у доробку команди: 2 золоті, срібна та бронзова нагороди. "Золото" виборола Марина Литовченко, чинна чемпіонка світу, представниця 6-го класу. А також у нелегкій боротьбі Віктор Дідух (8-й клас) здобув перемогу над представником Таїланду. Срібну нагороду здобула Наталя Косміна (11-й клас), "бронзу" для України виборола Ірина Шинкарьова (9-й клас).

Досить вдало виступила українська збірна і в командних змаганнях. "Золото" здобули хлопці 8-го класу: Максим Ніколенко, Віктор Дідух та Іван Май. Також у змішаній команді з представницею Румунії "золото" виборола Марина Литовченко (6 клас).

"Срібло" до скарбнички додала Наталя Косміна (11 клас) у змішаній команді зі спортсменкою з Польщі. Бронзову нагороду здобув Лев Кац (9 клас) у змішаній команді з бразильцем.

Додамо, що на наступному турнірі українці з 7 по 12 травня змагатимуться в Словенії.

Тріумф українських стрільців

Спортсмени національної збірної України з успіхом стартували на континентальній першості зі стрільби з пневматичної зброї, що триває у хорватському місті Осієк, повідомляє сайт Міністерства молоді та спорту.

Першу медаль наші стрільці здобули у командній вправі MIX-пістолет. Титули чемпіонів Європи серед юніорів з результатом 480,4 очки завоювали Ігор Соловей та Яна Чучмарьова.

Ще одну золоту медаль виграли учасники юніорської команди Вероніка Скоріна, Софія Павловська та Валерія Сидоренко. Українські спортсменки стали переможницями у вправі ГП-6, а також оновили рекорд континенту.

Серед дорослих у стрільбі по рухомій мішені Галина Авраменко завоювала "срібло", а Ігор Кизима виграв "бронзу".

У цій же вправі ще одну срібну медаль виборола українська жіноча команда в складі Галини Авраменко, Валентини Гочарової та Вікторії Рибалової.

Успіх Ігора Радівілова

Український гімнаст Ігор Радівілов завоював срібну медаль етапу Кубка світу, який проходить в азербайджанському Баку.

До вчорашньої бронзової медалі у вправах на кільцях 26-річний уродженець Маріуполя додав ще одну нагороду в опорному стрибку, повідомляє Twitter НОК України.

Раніше український легкоатлет Ігор Радівілов виграв бронзову медаль на етапі Кубка світу, який проходить в ці дні в азербайджанському Баку.

Ігор виконав вправу на кільцях і отримав бал 14,666.

Переміг британець Кортні Талоччу (14,993), срібну медаль здобув місцевий спортсмен Микита Симонов (14,800).

Як повідомляв Знай.ua, Світоліна та Абраменко поборються за найвищу спортивну нагороду України.