Історія дуже щасливого американського спецназівця є показним епізодом про важливість удачі та сміливості.

Про дивовижну історію, яка сталася зі спецназівцем, і яка подібна скоріше на епізод з Call of Duty, ніж на реальні події, розповіло видання cbn та у блозі.

У квітні 2007 року член елітного загону "морських котиків" США Майк Дей очолював групу спецназу, яка готувалася атакувати членів Аль-Каїди, що збили два військових вертольоти, в іракській провінції Аль-Анбар.

Як тільки Майк приготувався вибити двері будинку, де перебували терористи, він потрапив під потужний обстріл. Шквалом вогню йому з рук вибило гвинтівку. Уже падаючи на землю, Дей вихопив з кобури пістолет. У цей самий момент він помітив бойовика, який біжить на нього, і застрелив його.

При цьому двом напарникам Майка пощастило менше - один отримав важке поранення і втратив свідомість, другий загинув.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Дей все ще намагався прийти до тями, коли з-за рогу приміщення з'явився терорист з гранатою. Однак, жбурнути її він не встиг - американець застрелив і його.

Граната, яка випала з рук терориста, здетонувала приблизно в трьох метрах від спецназівця, осколків і ударної хвилі він ненадовго втратив свідомість.

Дей під час служби, фото з його особистого архіву
Дей під час служби, фото з його особистого архіву

У цей момент інші члени загону зайшли до будівлі з іншого боку. Там розгорнулось своє зіткнення. 27-річний "морський котик" Джозеф Шведлер прийняв на себе вогонь противника і загинув на місці, а решту загону обстрілювали двоє бойовиків, озброєних AK-47. Вони знаходилися неподалік від місця, де лежав оглушений Дей.

Прийшовши до тями, він вступив з ними в перестрілку на відстані приблизно трьох метрів, використовуючи тільки пістолет. У якийсь момент одна з куль потрапила в нижню частину магазина пістолета Дея, відірвавши рукоятку. Однак спецназівець швидко полагодив зброю і знову вступив у бій, в результаті застреливши обох терористів.

Дей спробував зв'язатися з загоном, але його рація була знищена ворожим вогнем. Тоді він зняв пристрій з тіла напарника і встиг зв'язатися c командою якраз вчасно, щоб зупинити атаку з неба: бойовики, які відступили, викликали на підмогу AC-130 і він уже готувався обстріляти будівлю.

Коли бій закінчився, то "морські котики" першим ділом здивувалися вигляду Дея: виявилося, що він отримав 27 кульових поранень, які не помітив у запалі бою.

"Я навіть не усвідомлював, як був важко пораненим, поки не побачив вираз на їхніх обличчях. Ми всі його знаємо", - розповідав Дей.

Актор Гері Сініз відвідує Дея в лікарні
Актор Гері Сініз відвідує Дея в лікарні

Він отримав 16 поранень: у обидві ноги, руки, живіт, сідниці та мошонку. На бронежилет припали 11 куль, і ці попадання «морський котик» описав як найбільш болючі, оскільки вони зламали йому ребра. До того ж він отримав значний заряд осколків від гранати.

Дею була потрібна термінова медична допомога, його спочатку доставили в Багдад, де медики всю ніч намагалися стабілізувати стан чоловіка. На ранок його відправили на лікування до Німеччини, під час перельоту у нього тричі зупинялося серце.

Після цього його доставили в військово-медичний госпіталь в США, де він пробув 16 днів, хоча лікарі прогнозували, що відновлення займе три-чотири місяці.

Та щоб повністю відновитися від поранень, Дею знадобилося два роки. Хронічні болі і важкі спогади про війну мучать його досі. У 2010 році, після 21 року військової служби, він пішов у відставку, а наступні сім років працював фахівцем в Командуванні спеціальних операцій США.

Майк Дей, фото з його особистого архіву
Майк Дей, фото з його особистого архіву