Буквально недавно Марк Цукерберг продав акції компанії Facebook на суму 30 мільйонів доларів. Мільярдерові потрібні були гроші для інвестування амбітного проекту, названого «Ініціативою Чан-Цукерберга» (Chan Zuckerberg Initiative, CZI), метою якого є розробка мозкових імплантатів для лікування серйозних захворювань.

CZI займається розробкою інтерфейсу машини, яка переводить думки в команди. Так, цей бездротовий імплантат головного мозку може записувати, стимулювати і керувати рухом у режимі реального часу.

Марк Цукерберг

Як повідомляє Nature, команді розробників вдалося створити подібний пристрій і імплантувати його в мозок мавпи. Самі вчені називають таке втручання «терапією», так як воно має лікувати такі захворювання, як епілепсія і хвороба Паркінсона.

«Застосування інтерфейсів мозок-машина має далекосяжні наслідки: у той час як деякі дослідники зосереджені на їх використанні, щоб допомогти людям з травмами спинного мозку або інших захворювань, які впливають на рух, ми хочемо, щоб ця взаємодія нагадувала роботу з ноутбуками і смартфонами», - заявив професор інформатики та інженерії в Каліфорнійському Університеті Ріккі Мюллер.

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

Пристрій отримав назву Cortera. Примітно, що під час експерименту тварині потрібно було перемістити курсор до цілі на екрані за допомогою джойстику та утримувати його там протягом деякого часу. На маківці голови мавпи в цей час знаходився бездротовий пристрій, підключений безпосередньо до її мозку. Гаджет записував, стимулював і міняв поведінку мавпи в режимі реального часу.

CZI

«Прямо зараз ми можемо взяти певну моторну функцію, дізнатися, як вона працює і навіть управляти нею. Я вважаю, що це пристрій відкриває можливості для нових видів лікування», — розповів Мюллер в інтерв'ю Business Insider.

Нагадаємо, колишній віце-президент Facebook з комунікацій та політики Елліот Шрейдж заявив, що несе відповідальність за співпрацю з Definers Public Affairs. Ця компанія публікувала статті з критикою конкурентів Facebook.

Як повідомляв портал Знай.uа журналісти The New York Times отримали доступ до декількох сотень внутрішніх документів Facebook.

Також портал Знай.uа писав, що парламент Великобританії отримав ряд документів Facebook з внутрішньою інформацією.