Google-перекладач виявився сексистом, таку деталь з'ясували бразильські дослідники. Вчені з Федерального університету Ріо-Гранді-ду-Сул відібрали 12 мов, у яких немає граматичної категорії роду, серед них: угорська, фінська, суахілі, йоруба, японський і естонська. Варто відзначити, що перекладач один з найпопулярніших в світі, і його послугами користується щодня мільйони людей.

Лінгвісти склали кілька пропозицій за формулою “X is a Y”, де X – ґендерно нейтральний займенник третьої особи, а Y – іменник, що позначає професію. Серед професій були: лікар, програміст, організатор весіль – і ще більше тисячі варіантів з 22 областей. Потім пропозиції перевели на англійську мову, щоб зібрати більш точні дані при перекладі.

Виявилося, що перекладач “напханий” забобонами: наприклад, з угорського фразу “у egy ápoló” (“він / вона медсестра / медбрат”) сервіс переклав як “she is a nurse”, а от “у egy tudós” ( “він / вона вчений” ) як “he is a scientist “. Безсумнівно, таке нахабство перекладача від Google не оцінять борці за права жінок. Поки невідомо, чи знає корпорація добра про даному ба, який викликав масове невдоволення тисяч людей.

В 71% випадків перекладач відносив представників технічних професій чоловічого роду, у 4% – до жіночого, в інших випадках – до середнього роду.

Популярні новини зараз
Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Нагадаємо, що раніше інсайдери назвали дату виходу ігрових консолей нового покоління. Не виключено, що це можуть бути останні консолі від таких гігантів, як Sony і Microsoft. У будь-якому випадку чекати залишилося недовго - вихід PlayStation 5 і Xbox 5 запланований аж на 2020 рік. Серед іншого, консолі отримають непогані характеристики.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що в мережі з'явилися нові подробиці про майбутнє iPhone 2019 року. Судячи з усього, він отримає практично всі тренди 2018 року. Відразу варто відзначити, що девайс отримає потрійну камеру. До того ж, розмір акумулятора помітно збільшиться, що тільки на руку активним користувачам смартфонів.

Знай.uа писав, що в мережі дізналися, скільки корпорації витрачають на охорону своїх начальників. Повідомляється, що на охорону Тіма Кука, глави Apple, витрачається близько 310 тисяч доларів в рік. Досить солідна сума, але не найбільша.