Сучасні технічні можливості дозволяють зробити із звичайних контактних лінз справжнє диво.

В Каліфорнійському університеті, розташованому в Сан-Дієго, вчені винайшли біомімікрійні контактні лінзи, що збільшують масштаб зображення під час моргання, пише Advanced science news.

Основою нововведення стали діелектричні еластомери. Саме цей синтетичний матеріал перетворює електричний струм в механічний результат. Лінзи реагують на електричні імпульси, які подаються сітківкою, і трансформують свою ємність. Вони можуть змінювати свою площу в різні напрямки. Наприклад, якщо в одну сторону матеріал зменшився, то в іншу він може збільшитися. Завдяки цій властивості діелектричного еластомеру нові лінзи змінюють фокусна відстань. Вони можуть розширювати свої розмір до 32%, мають легку вагу і високу щільність. Для того, щоб управляти цими лінзами, досить просто два рази моргнути. Правда, поки невідомо, коли вони будуть доступні в продажу.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Вчені планують, що розробку можна буде застосовувати також в окулярах, очних протезах. Надалі вони збираються випустити лінзи з дистанційним керуванням.

Нагадаємо, раніше з'явився незвичайний метод лікування очних захворювань.
Також Знай.uа повідомляв, що мініатюрні роботи полегшать роботу офтальмологів.
Ще портал Знай.uа писав, чому необхідно знімати лінзи перед сном.