NASA знайшло у Всесвіті "світловий меч" з Зоряних воєн. Космічний телескоп "Спітцер" сфотографував зображення найідеальнішої галактики з точки зору симетрії.

Читай Знай.ua у оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Далека галактика NGC 5866 зовні нагадує світловий меч із "Зоряних воєн", якщо дивитися на неї збоку. "Спітцер" зробив це фото під час своєї "холодної" місії, яка завершилася в 2009 році. Але знімок опублікований NASA тільки зараз.

Довгий промінь на знімку і є галактикою NGC 5866 в профіль

Довгий промінь в центрі являє собою галактику NGC 5866 в профіль

Популярні новини зараз
Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Пропонують тарифи, які неможливо знайти: абоненти Київстару отримують дивні пропозиції Орендарі можуть привласнити житло? Що треба знати В Україні змінюють правила виплат для ВПО: потрібно принести один документ
Показати ще

Чудові новини!
Тепер Знай.ua став ще ближче і доступніше. Швидше завантажуй додатки для Android або IOS і залишайся в курсі останніх подій. Усе це у неповторній подачі журналістів нашого порталу!

Розташована ця галактика на відстані 44 мільйони світлових років від Землі, а її діаметр становить 60 тисяч світлових років - трохи більше половини діаметра нашої галактики Чумацький шлях.

З точки зору Землі ми бачимо лише край NGC 5866, тому більшість її структурних особливостей невидимі.

Спітцер зняв фотографію в інфрачервоному спектрі, тому червоний промінь є пилом світлом, яке випускається.

За консистенцією, яка подібна до сажі чи густого диму, пил поглинає світло від зірок, а потім випромінює його на більш довгих хвилях, в тому числі в інфрачервоному діапазоні.

При цьому блакитний серпанок створюють зірки, які складають більшу частину маси галактики.

Чисті краї викиду пилу з NGC 5866 вказують на те, що зовнішню область галактики оточує дуже плоске кільце з пилу. Кільця пилу і диски іноді утворюються в результаті злиття галактик, але в цій відсутні будь-які ознаки вигинів або спотворень, які часто з'являються в результаті злиття.

Галактика NGC 5866 у видимому оптичному діапазоні

Спроба дізнатися про історію та форму галактики NGC 5866 є складним завданням через її орієнтації. Ми ж бачимо цю галактику в деякій мірі так, як бачимо галактику Чумацький шлях: оскільки Земля знаходиться всередині, ми можемо бачити лише її край, а не цілком.

Яскравий приклад, на що схожа NGC 5866, можна розгледіти в галактиці Сомбреро, яку видно нам майже з ребра, але вона нахилена настільки, що оголила симетричне кільце пилу навколо центру галактики.

галактика Сомбреро - найгарніша у Всесвіті

Нагадаємо, астрономи опублікували фото дивовижної галактики з блакитними зірками

Як повідомляв портал Знай.ua, NASA опублікувало знімки Сигарної галактики

Також Знай.ua писав, астрономи зафіксували злиття галактик