Посадковий модуль InSight з допомогою SEIS записав на Марсі досить дивні звуки, які людське вухо не здатне вловити.

Так, за даними NASA, якщо на планеті Марс прикласти вухо безпосередньо до самої поверхні, то можливо почути цілу симфонію звуків. Однак, для цього потрібно спеціальне надчутливе вухо.

Тут мається на увазі сейсмометр SEIS, який був винайдений навмисно для того, щоб записувати різні марсіанські звуки. Зокрема, хвилі "марсотрясений", які поширюються в глибинах даної планети.

Слід зазначити, що сейсмометр вловив близько 100 подій, з яких 21 вчені ідентифікували як "марсотрясіння". Є ймовірність, що і інші події можуть бути "марсотрясениями", проте фахівці не виключають й інші причини їх виникнення.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно
Показати ще

До того ж, ці дивні звуки можна послухати на офіційному сайті NASA. Мова йде саме про події, які відбулися 22 травня та 25 липня 2019 року.

Ці звуки були записані спеціальними датчиками широкого діапазону, які встановлені на SEIS.

Для того, щоб дивні звуки можна було почути через навушники, вчені обробили запису.

Варто підкреслити, що перший з "марсотрясений" мав магнітудою приблизно 3,7, а ось другий –приблизно 3,3 бала.

Фахівці вважають, що кора Марса схожа на симбіоз кори Землі і Місяця. На Землі тріщини в корі "запечатуються" з плином часу. Це дає можливість звуковим хвилям проходити за "старим тріщин" безперервно. На Місяці кора значно суха, внаслідок цього тріщини там не запечатуються. З-за чого звукові хвилі розсіюються.

Також планета Марс покрита кратерами з поверхнею, яка більше схожа з Місяцем, ніж з Землею. Таким чином сейсмічні хвилі на ньому можуть звучати хвилину або навіть трохи більше того, в той час як землетруси на нашій планеті викликають звукові хвилі.

До того ж, SEIS фіксує також і інші шуми, які можуть бути не пов'язані з "марсотрясениями", а, зокрема, з поривами вітру, які потрібно фільтрувати.

Нагадаємо, що вчені знайшли воду в атмосфері ймовірно населеної планети під назвою "K2-18b".

Як повідомляв портал Знай.ua, геологи з Франції змогли з'ясувати, що магнітні полюси Землі в минулому змінювалися значно частіше, ніж вважалося раніше.

Також портал Знай.ua писав, що відтепер кожен житель Землі має можливість послухати Марс.