В Японії фахівцям з Центру досліджень динаміки біологічних систем Riken завдяки нової методики вдалося підтримувати тканини мертвого мозку миші живими і функціонуючими протягом місяця. Про це повідомляє Analytical Sciences.

Так, під час цього експерименту експерти використовували спеціальне микрофлюидное пристрій. З його допомогою вони увлажнили і запобігли висихання тканин, які эксплантировали з мозку миші, однак при цьому підтримували зволоження на оптимальному рівні.

Цей пристрій містив полупроницаемый канал, який був покритий штучної мембраною, і стінки, виготовлені з полидиметилсилоксана (PDMS) — хімічної речовини, яка не рідко використовується в якості антипенного агента в безрецептурних препаратах. Таким чином, тканини не потрібно залишатися постійно зануреної в рідину.

"Контролювати потік середовища було складно, тому що мікроканал, який утворився між стінками PDMS і пористої мембраною, був незвичайним. Тим не менше ми досягли успіху після проб і модифікацій пористої мембрани і регулювання швидкостей потоку на вході/виході", - повідомив Нобутоши Ота.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Астролог побачив у травні "лихо" для України Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Після того, як потік налагодили, вчені перевірили пристрій на тканинах з мертвого мозку миші, які відповідали за регулювання циркадного ритму.

Таким чином, активність циркадного ритму гризунів була пов'язана з виробленням флуоресцентного білка, який дозволяв експертам спостерігати за життєздатністю тканини через кількість виробленої біолюмінесценції.

За результатами експерименту, тканини можуть бути живими протягом 25 днів, при цьому підтримуючи циркадную активність. На 25-й день вони змогли зберегти близько 97% початкової активності. До того ж, контрольний зразок втратив свою активність через 10 днів.

"Цей метод можна використовувати не тільки для эксплантации тканин тварин. Крім того, це поліпшить дослідження в області органогенезу", - заявив Нобутоши Ота.

Нагадаємо, що за допомогою комп; ютерної аналізу вченим вдалося передбачити існування фазолицина і виділити його в лабораторії.

Як повідомляв портал Знай.ua, у президентської партії "Слуга народу" хочуть подати на розгляд Верховної Ради закон про евтаназію.

Також портал Знай.ua писав, що стародавні люди прийшли на Мадагаскар з Африки 11 тисяч років тому - це виявилося на 9 тисяч років раніше, ніж припускали вчені.