Крига Гренландії почала танути у 7 разів швидше і до кінця ХХІ століття тала вода з острова може призвести до зростання рівня Світового океану на 7 сантиметрів.

Такий сумний факт встановила міжнародна група полярних дослідників. Результати дослідження оприлюднені в науковому журналі Nature.

Для визначення швидкості танення Гренландії 89 науковців із 50 міжнародних організацій проаналізували супутникові знімки за останні майже 30 років і порівняли зміни берегової лінії острова. Дослідники встановили, що з 1992 року Гренландія втратила 3,8 трильйона тонн льоду, через що рівень Світового океану зріс на 10,6 міліметра.

лід в Гренландії тане, фото naked-science

Якщо на початку 1990-х років танення льоду відповідало близько 1 міліметру зростання рівня води, то нині цей показник складає 7 міліметрів — тобто Гренландія нині тане в сім разів швидше. Це означає, що до 2100 року лише через талу воду з острова рівень Світового океану підніметься на 7 сантиметрів.

Популярні новини зараз
За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Причина такого стрімкого танення Гренландії може стосуватися зникнення льодів Арктики загалом унаслідок глобального потепління. За останнє десятиліття середня температура регіону зросла на 0,75°C.

Вчені пояснили, до чого таке стрімке танення Гренландії може призвести в глобальному масштабі.

"Якщо говорити просто, то з кожним сантиметром зростання рівня Світового океану затоплення загрожує шістьом мільйонам людей", — заявив у коментарі ВВС професор Університету Лідса (Велика Британія) Енді Шеперд.

Льодовики тануть з загрозливою швидкістю, фото: phys.org

Дослідження вчених було оприлюднено на тлі Кліматичної конференції ООН, яка проходить в іспанській столиці Мадриді з 2 по 13 грудня. На ній міжнародні організації представили результати досліджень, які засвідчують згубні наслідки зміни клімату.

Нагадаємо, глобальне потепління зруйнує соціум, психологи попередили про спалах насильства.

Як повідомляв портал Знай.ua, глобальне потепління дійшло до України

Також Знай.ua писав, зміна клімату і глобальне потепління може призвести до надшвидкої народжуваності та стимулюватиме передчасні пологи.