Маленька червона планета втрачає воду швидше, ніж очікували науковці, проводячи попередні спостереження. Поступове зникнення води відбувається у верхній атмосфері Марса.

Сонячне світло та хімія розчленовують молекули води на атоми водню та кисню, а слабке тяжіння Марса не може запобігти втечі вологи в космос. Міжнародна дослідницька команда, яку частково очолює дослідник CNRS Франк Монтмессін, виявила, що водна пара накопичується у великій кількості та несподіваних розмірах на висоті понад 80 км в марсіанській атмосфері.

Марс
Марс

Вимірювання показали, що великі кишені атмосфери у стані перенасичення. При цьому атмосфера містить 10 - 100 разів більше водяної пари, ніж теоретично повинна допускати її температура.

При спостережуваних показниках перенасичення, здатність води до виходу значно зросте протягом певних сезонів. Ці результати, опубліковані в Science 9 січня 2020 року, були отримані завдяки зонду "Орсетер слідів газу" від місії ExoMars, що фінансувалася Європейським космічним агентством та російським космічним агентством "Роскосмос".

Популярні новини зараз
Світло відключатимуть на 6 годин, а про опалення взимку і не мрійте: українців серйозно попередили Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще

Марс
Марс

У Франції в цьому дослідженні брали участь вчені CNRS, Université de Versailles Saint-Quentin-en-Yvelines, Sorbonne Université.

Нагадаємо, Ілон Маск показав, яким буде перший політ Crew Dragon до МКС: відео.

Як повідомляв Знай.uа NASA повертає космічний корабель додому після складної місії: приземленням буде стежити весь світ.

Знай.uа писав, Ілон Маск відправить у космос мишей з "надмускулами", роботів і пиво: унікальний проєкт показало NASA .