Захисне скло для мобільного телефону - важлива частина його захисту. Як би скептично ви до цього не ставилися, але статистика говорить про те, що захищені пристрої навіть при падінні страждають набагато рідше. Імовірність появи тріщин і відколів на екрані набагато зменшується при наявності захисного скла або хоча б захисної плівки.

Функції і переваги захисного скла: найголовніша функція - захист від подряпин, відколів і тріщин. Перевага використання скла в тому, що в разі падіння навіть на асфальт або бетон, в першу чергу розіб'ється саме захисне скло, а не екран. Скло можна буде наклеїти нове, воно коштує набагато дешевше, ніж новий екранний модуль. Наявність скла ніяк не відбивається на чутливості сенсора і роботі смартфона. Також варто пам'ятати, якщо скло розбите, краще переклеїти нове, так як старе вже не буде оберігати ваш екран від пошкоджень. Більш того, через це можуть з'явитися додаткові подряпини і відколи на екрані.

Види скла: 2D (найперші і прості, які мають прямі торці і не досягають країв екрану 1 мм), 2,5D (мають закруглені торці) і 3D або Full Screen (має вигнутий край і призначене для смартфонів із закругленими краями).

Скло Full Screen - це плоске скло з округленими гранями. Такий варіант підійде для будь-якого чохла і не буде йому заважати. Варіант для новачків, які можуть не впоратися з точною поклейкой 3D скла. По суті різницю між ним і 3D і дуже складно помітити, вона тільки в ширині рамки, всього частки міліметра. Захист і товщина самого скла ідентичні. Це найоптимальніший варіант захисту дисплея.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня 3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

Скло з кольоровими обідками - це скло з обідками різного кольору навколо екрану. Зазвичай їх беруть для кольорових телефонів, смартфонів IPhone. На функціональність це ніяк не впливає, тільки на красу.

Бронескло і протиударне скло - міф. Краще, звичайно брати скло товстіше, проте немає гарантії, що навіть найміцніше скло можна бити молотком (як запевняють деякі виробники). Краще таке не перевіряти в домашніх умовах.

Захисне скло. Скріншот з відео. YouTube
Захисне скло. Скріншот з відео. YouTube

Захисне скло, як правило, складається з п'яти шарів і товщина його 0,18-0,33 мм. Що це за шари і для чого потрібні:

  • силіконова підкладка з клеєм - забезпечує приклеювання і фіксацію на екрані;
  • стримуючий шар, який при падінні тримає скло укупі і не дозволяє розлетітися на мілкенькі шматочки;
  • антибліковий;
  • захисний;
  • покриття з олеофобним шаром (проти жирних плям і від відбитків пальців).

Варто відзначити, що захисні скла купуються для певних моделей. Немає універсальних, вибирати необхідно тільки те, яке підходить для вашої моделі телефону.

Є суцільні скла і з вирізами під датчики. Однак прорізати суцільне накладне скло, і зробити отвір під ваш датчик неможливо.

Порада. Кращі захисні скла для смартфонів - оригінальні. Не економте на цьому, бо скупий платить двічі.

Як клеїти скло на смартфон правильно

Зрозуміло, краще звернутися в сервіс, де за певну плату вам акуратно наклеять на мобільний телефон або планшет скло чи плівку, тим більше, якщо ви власник якоїсь дорогої моделі айфона. Якщо новачок і не особливо розбираєтеся у цьому, краще довірте це професіоналу. Можна, звичайно і поклеїти самостійно своїми руками. Ось докладна інструкція. Також для додаткового досвіду рекомендуємо подивитися відео процесу поклейки і дізнатися докладніше про те, як поміняти захисне скло.

Які інструменти можуть знадобитися: ножиці, скотч, серветка з мікрофібри, рідина для очищення дисплеїв або звичайний спирт, карта пластикова, ну і власне телефон і нове скло. Бажано, щоб все було підготовлено заздалегідь і знаходилося під рукою. Не завадить і чистий рушник або тканину - місце, де буде проходити весь процес.

Підготовка. Скріншот з відео. YouTube
Підготовка. Скріншот з відео. YouTube

Варто також підготувати приміщення, максимально нейтралізувати пил. Можна включити зволожувач повітря, якщо є - він приб'є трохи пил в приміщенні, що мінімізує ймовірність попадання порошинок під скло. Можна зробити вологе прибирання приміщення - вода прибиває пил.

Наступним етапом буде примірка скла до телефону. Зручно це робити за допомогою скотча:

  • в першу чергу знімаємо чохол, якщо він є на пристрої;
  • установка і примірка скла до телефону (саме в такому положенні, яким чином воно повинно бути приклеєне);
  • перевірте всі зазори по периметру, щоб вони з усіх боків були однаковими;
  • акуратно клеїмо шматочки скотчу на скло і загортаємо на бічну грань телефону (виходить, як «книжечка»);
  • ще раз перевірте чи рівно з усіх боків.

На наступному етапі йде очищення екрану. Його необхідно знежирити за допомогою спеціальної серветки (спиртова йде зазвичай зі склом), спирту. Якщо видно залишки клею від попереднього скла, обов'язково приберіть їх.

Очищення екрану. Скріншот з відео. YouTube
Очищення екрану. Скріншот з відео. YouTube

Порада. Краще використовуйте для роботи медичні рукавички або нітрилові, щоб не залишати нові сліди від пальців на екрані.

Після протріть екран серветкою з мікрофібри. Обов'язково переконайтеся, що на екрані немає жодної пилинки. Якщо є пил, її можна прибрати клейким роликом для очищення одягу. Це дуже зручний спосіб.

Іноді майстри використовують ще спеціальний додатковий клей під плівку або скло. Його краплю наносять прямо на очищений екран, після чого відразу прикладають нове скло. Всередині воно розтікається як масло, і прекрасно приклеює, не дозволяючи бульбашкам повітря затримуватися під склом.

Далі - поклейка захисного скла. Необхідно встановити захисне скло у вертикальному положенні, зняти плівку і швидко опустити скло на смартфон. Скотч допоможе йому лягти правильно і зробити наклеювання простішим. Тепер пригладжуємо скло і прибираємо бульбашки пластиковою карткою або серветкою. Бульбашки виводимо від центру до країв.

Пам'ятайте про відстань для чохла! Тобто, важливо клеїти скло так, щоб воно прилягало ідеально і не зачіпало чохол в майбутньому.

Найбільш поширені питання

Чи можна повторно приклеїти – ні. Хоча, по суті, можливо все, але чи варте воно того. Можна зняти повністю, очистити скло і спробувати його приклеїти, але переклеювання може не дати очікуваного результату. Так, що навіщо експериментувати з покриттям, краще встановлювати нове скло і вибрати якісне, яке клеїться спеціальним рідним шаром.

Не варто клеїти одне і те ж саме скло кілька разів. По-перше, швидше за все не вийде акуратно його відклеїти - воно трісне. А по-друге, на склі не залишиться нижнього шару, на якому нанесений спеціальний гель-клей. Деякі умільці очищають скло з внутрішньої сторони начисто, і потім змащують спеціальним клеєм, але роблять таке одиниці, бо це довго і не виправдовує витрат часу. Але робити таке самому не варто, часто після таких експериментів пристрій виглядає м'яко кажучи неакуратно.

Підклеювання краю скла. Скріншот з відео. YouTube
Підклеювання краю скла. Скріншот з відео. YouTube

Можна трохи підклеїти краєчок, який відклеївся. Якщо скло відклеїлося частково, ви зможете заповнити повітряний прошарок в місці відшарування, і склеїти спеціальним рідким силіконом (без видалення скла повністю), видавивши залишки повітря. Такий силікон з пензликом можна придбати в сервісах поклейки скла. Ще один важливий нюанс чому по краях скло може відклеюватися - через чохол. Якщо він прилягає до екрану занадто близько, потрібно вибрати або іншого плану чохол або відповідне скло.

Єдиний випадок, коли можна повторно наклеїти скло - якщо потрапив пил. До тих пір, поки ви не розгладили скло на екрані, його акуратно можна зняти і витягти порошинку, наклеїти знову.

Як витягнути порошинку? Зазвичай в комплекті є клейкі палички. Скло обережно підводиться, тримаючи його однією рукою, другою беремо клейку паличку і зачіпляємо пил або ворсинки, відпускаємо скло на своє місце.

Якщо скло відклеюється. Бувають різні ситуації і причини чому скло не приклеїлося або може відклеюватися. Це може бути через той ж чохол, що найчастіше, а буває і так, що виною всьому нерівний екран. Таке зустрічається менше, але все ж має місце бути. Коли всі умови і технологія поклейки дотримані, а скло все одно відклеюється, швидше за все воно прийшло з браком. В цьому випадку краще його залишити і скористатися новим. Цілком ймовірно, що склеювання неможливе через поганий нижній шар. Також, щоб уникнути подібних ситуацій надалі краще купувати скла і матеріали для поклейки в спеціалізованих магазинах.

Чи варто купувати загартовані скла. На китайських сайтах є загартоване скло, як обіцяє виробник, його міцність 9Н (що приблизно говорить про те, що різати його можна буде канцелярським ножем досить сильно). Дійсно, це доволі міцне скло (зрозуміло, не таке, як дверцята в духовці), але витримує досить сильні пошкодження - тертя з ключами і монетками, невеликі порізи канцелярським ножем. Зробити замовлення і поставити бронь, можна на будь-якому популярному китайському торговому майданчику.

Сподіваємося, що інформація була для вас корисною. Клейте скло правильно і бережіть свої пристрої всіма доступними способами захисту.