На дорозі часто виникають спірні ситуації, при яких обидва учасники запевняють, що вони не винуваті. І якщо немає відеореєстратора, винуватцю вийде легко піти від відповідальності. Саме тому багато автоаматорів рекомендують встановлювати камеру, щоб в подальшому уникнути певних проблем і навіть витрат зайвих коштів.

як вибрати відеореєстратор
як вибрати відеореєстратор, скрін з відео

Навіщо потрібен реєстратор

Найчастіша проблема на дорозі - ДТП, іноді за участю тільки автомобілів, іноді і авто, і пішоходів, велосипедистів та собак. Якщо в такій ситуації потрапити на неадекватного опонента, то тільки авторегістратор є надійним способом довести свою правоту, зберегти нерви в порядку і навіть уникнути кримінального покарання.

У масове користування камери-реєстратори стали входити близько 10 років тому, і вже на сьогодні велика частина машин оснащена приладами для зйомки. Звичайно, реєстратор не рятує від покупки страховки, але тим не менш може спростити процес її виплати, якщо звичайно водій дійсно не винен.

Головне, покупка пристрою не займе багато коштів, а для установки не потрібно ніяких специфічних знань. Реєстратор - пристрій, робота якого не складніше самого простого телефону. Камери працюють автономно і не вимагають практично ніякого втручання ззовні. Тому що навіть якщо закінчується місце на карті, прилад автоматично продовжує запис поверх вже відзнятого матеріалу. А ціновий діапазон дозволяє придбати камеру більшості автолюбителів, у яких є кошти на обслуговування авто.

Популярні новини зараз
Астролог побачив у травні "лихо" для України На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки
Показати ще

як вибрати реєстратор
як вибрати реєстратор, скрін з відео

Яким параметрам повинен відповідати реєстратор: поради щодо вибору

При покупці камери для машини зовнішній вигляд не є визначальним фактором, адже більшу увагу потрібно приділяти технічним параметрам, які і будуть впливати на зручність використання. Найкраще до того, як купити прилад, звернутися до відгуків реальних користувачів і подивитися подібні огляди пристроїв від популярних магазинів, як в цьому відео:

Важливим параметром при виборі є комплектація товару. Наявність блоку живлення і перехідника до прикурювача значно прискорить старт використання відеореєстратора. Важливо мати в запасі кілька варіантів кріплень, це може бути вакуумна присоска або навіть двосторонній скотч, який в деяких випадках буде працювати надійніше.

Якщо хочеться мати не просто камеру, а справжній реєстратор, інформацію з якого можна використовувати для підтвердження своєї невинності, підійдуть тільки сертифіковані моделі УкрСЕПРО. Прилади з сертифікатами зразка CE і FCC на жаль не мають юридичної сили і не можуть використовуватися як докази в судових розглядах.

Важлива і наявність гарантії на товар як від магазину, так і від виробника. Головне - стежити, щоб продавець правильно заповнив талон і поставив необхідні печатки, підписи і дати. При неправильно заповненому документі можуть виникнути складності, якщо знадобиться гарантійний ремонт. Щоб оцінити роботу приладу, потрібно звернути увагу на такі моменти:

  • заявлені в інструкції і реальні характеристики повинні збігатися;

  • прилад повинен мати вибитий на корпусі серійний номер і сертифікацію Укрсепро;

  • комплектація повинна відповідати заявленій.

Навіть новий реєстратор, який тільки що дістали з коробки, потрібно перевірити, щоб він включався. Тому як в батареї має бути присутнім мінімальний заряд з заводу. Звичайно, при тривалому зберіганні, заряд може повністю висадитися. Але в будь-якому випадку не варто брати відеореєстратор до того, як вдасться переконатися в його працездатності.

як вибрати реєстратор
як вибрати реєстратор, скрін з відео

Важливі технічні параметри пристроїв

Кут огляду і частота кадрів - характеристики, які впливають на якість знятого відео. Чим вище частота кадрів (FPS), тим плавніше буде відтворюватися відзнятий матеріал і тим якісніше будуть стоп-кадри. Параметр FPS - одиниця постійна, яка прив'язана до розширення, і в більшості моделей змінювати параметр не вийде.

При цьому при високій роздільній здатності падає частота кадрів, тому як зростає навантаження на відеопроцесор. Коли частота нижче 15-20 кадрів, зняти гарне зображення буде складно. Хороші види реєстраторів повинні відрізнятися здатністю робити 30 і більше кадрів.

Кут зйомки - параметр, що дозволяє охопити максимально можливу площу зйомки. Краще взяти камеру з ширококутним об'єктивом, навіть незважаючи на те, що знята картинка в таких приладах буде трохи спотворюватися в кутах.

Хороші відеореєстратори повинні володіти чутливістю і знімати навіть при поганому освітленні, тому як багато поїздок здійснюється в темний час. Деякі моделі оснащені світлодіодним підсвічуванням, якє в більшості випадків ніяк не покращує якість картинки, бо світло від нього не поширюється далі кількох метрів.

Навіть включені фари не дозволяють вирішити проблему повністю, тому як зустрічні машини і ліхтарі будуть занадто засвічувати картинку. Крім цього, засвіти провокують і яскраві сонячні промені. Щоб вирішити проблему, виробники використовують сучасні технології:

  1. HDR. Зберігає чіткість зображення при зміні освітлення за допомогою заздалегідь вбудованих програм. Такою технологією оснащені недорогі пристрої.

  2. WDR. Виконує ті ж функції, тільки працює не програмно, а за допомогою вбудованих сенсорів, що дозволяє швидко і правильно реагувати на навколишні зміни.

як вибрати реєстратор
як вибрати реєстратор, скрін з відео

Зручність використання відеореєстратора залежить від способу і виду кріплення, тому як постійно падаючий на торпеду прилад буде приносити більше незручностей, ніж користі.

Класичне кріплення більшості автомобільних відеореєстраторів - кронштейн з присоскою, який встановлюється на лобове скло. Краще, коли кронштейн буде відділений від самої присоски, так, реєстратор вийде швидко зняти, повернути або нахилити і не відліплювати від поверхні.

Щоб можна було записувати максимальну кількість матеріалу, потрібно подбати про пам'ять як вбудовану, так і інтегровану. Як правило, нормальний реєстратор не відрізняється великою кількістю вбудованої пам'яті, тому варто відразу вибирати підходящу SD або microSD карту. Найкраще купувати карту не більше 32 Гб.

Вибираємо оптимальний автомобільний реєстратор: кращі моделі

ASPIRING ALIBI 1 - відносно недорогий і зручний прилад хорошої якості. Кут огляду в відеореєстраторі 170 градусів, що дозволяє охоплювати великий фрагмент проїжджої частини. Шестишарові лінзи з якісного скла здатні зафіксувати навіть автомобільні номери авто, яке їде далеко попереду. Найкращим параметром відеореєстратора вважається автоматичний запуск при ударі, який активується при русі і в припаркованому авто. Інші переваги:

  • запис звуку всередині авто;

  • сенсорний дисплей;

  • просте меню;

  • зрозуміле управління;

  • вмонтований аккумулятор.

Globex GE-301w - кращий реєстратор, який відповідає потрібним характеристикам з вбудованим GPS-навігатором. Прилад автоматично фіксує швидкість, маршрут і висоту над рівнем моря. Характеристики:

  • З-мегапіксельний сенсор від Sony;

  • кут огляду 170 градусів;

  • оптимальна кадрова частота 30 fps;

  • високе розширення 2304×1296;

  • 2-дюймовий РК-екран.

Вбудований Wi-Fi-модуль відеореєстратора дозволяє управляти файлами відразу після фіксації.

Xiaomi Yi Smart Dash - кращий бюджетний, але якісний реєстратор для автомобіля. Відрізняється привабливим дизайном і можливістю запису звуку в салоні. Камера реєстратора автоматично починає запис не тільки при механічному впливі на авто, а й при екстреному гальмуванні. Параметри:

  • частота кадрів - 60;

  • кут огляду - 165;

  • LCD-дисплей 2,7 дюйма;

  • дозвіл 2304×2293.

Функціонал пристрою досить широкий, але при цьому простий, тому кожен користувач зможе розібратися з роботою навіть без вивчення інструкції. Камеру можна пов'язати з телефоном за допомогою Wi-Fi і управляти не тільки файлами, але й положенням реєстратора.

CYCLON MR-32 - самий хороший і бюджетний на сьогоднішній день відеореєстратор-дзеркало в машину. Дозволяє вести запис відео зі звуком в HD-дозволі. У комплект можна додати виносну камеру з VGA-дозволом, що веде відеозапис того, що відбувається на задній півсфері, що допомагає припаркуватися без використання дзеркала.

як вибрати реєстратор
як вибрати реєстратор, скрін з відео

Характеристики:

  • экран - 4,3 дюйма;

  • кут огляду - 120°;

  • кодек M-JPEG;

  • ціна - до 40 $.

Щоб зрозуміти, який вибрати відеореєстратор, важливо розуміти характеристики, що визначають його здібності. Не варто перед покупкою обмежуватися тільки переглядом параметрів, краще додатково почитати відгуки реальних користувачів, які зрозуміліше за будь-якого виробника розкажуть про переваги і недоліки. Якщо провести грамотне порівняння, вийде підібрати бюджетні авторегістратори на аліекспресс, які працюють зрозуміліше дорогих моделей відомих брендів.