Більшість членів екіпажу на борту Міжнародної космічної станції (МКС) страждають від набряку зорового нерва, а також надлишку рідини, яка розширює обсяг їх мозку. Дослідження про це явище опубліковано в Radiology.

"Коли ви перебуваєте в стані мікрогравітації, рідина, така як ваша венозна кров, більше не поєднується з нижніми кінцівками, а перерозподіляється", - пояснив Ларрі Крамер, професор Центру наук про здоров'я Техаського університету в Х'юстоні і автор дослідження.

При цьому рух рідини до голови може бути одним з механізмів, що викликають зміни, які спостерігаються в очах і внутрішньочерепному відділі.

Порівнюючи результати МРТ-сканування мозку 10 чоловіків і однієї жінки, взяті до і після поїздки на МКС, виявилося, що тривалий вплив мікрогравітації викликає розширення мозку і спинномозкової рідини. За словами науковців, мозок залишався у такому стані рік після польоту.

космонавт, фото Pxhere
космонавт, фото Pxhere

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки "Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

"Розширення білої речовини насправді є причиною найбільшого збільшення об'єднаних обсягів мозку і спинномозкової рідини після польоту", - зазначив Крамер.

Крім того, мікрогравітація деформує і злегка стискає гіпофіз у мозку, який грає головну роль у регуляції важливих функцій організму.

Симптоми "гідроцефалії нормального тиску" – стан, при якому рідини накопичуються в мозку, викликаючи збільшення його шлуночків, викликаючи труднощі під час ходьби, проблеми з сечовим міхуром і деменцію, – не спостерігалися у космонавтів.

Зараз астрономи намагаються створити штучну гравітацію з використанням масивної центрифуги в космосі, а також спеціальні костюми.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, NASA розповіли про створення радіотелескопа LCRT в кратер на зворотному боці Місяця.

Як повідомляв портал Знай.uа, NASA великими кроками рухається до відродження місячної програми, і вже уклала контракт з "місячним кур'єром".

Також портал Знай.uа писав, що NASA представило гру, яка допоможе навчати суперкомп'ютер.