Астрономам відомі десятки планет-океанів, розташованих в нашій галактиці. Ці небесні тіла повністю покриті суцільним океаном води, глибина якого може досягати тисяч кілометрів. Раніше вважалося, що під товщею знаходиться кремнієве ядро, проте останні дослідження вчених показують, що насправді не все так просто.
Навіть на Землі тиск на дні океанів дуже велика, хоча в порівнянні з деякими планетами-океанами, наші водойми можна вважати “дрібними”. Тому висувалися припущення, що геохімія в інших світах сильно відрізняється від звичної нам, і кремній, що становить основу земного ядра, веде себе по-особливому. Перевірити цю теорію взялися вчені з університету Арізони, і провели для цього цікавий експеримент.

планети, фото GettyImages
планети, фото GettyImages


У лабораторних умовах вдалося відтворити екстремально високий тиск – 24 ГПа. Це приблизно еквівалентно тиску на глибині 2400 км. За основу взяли так звані “алмазні ковадла” – надміцні алмази, які передають стиснення на вістрі. Між вістрями наковален розмістили мікроскопічний зразок, що містить кремній і воду, і нагріли його з допомогою лазера.
Експеримент показав, що при високих температурах і під потужним тиском структура кремнію при взаємодії з водою змінюється. Вони взаємно “розчиняються”, і таким чином створюється якийсь мікс з оксидів кремнію і водню. Тому є всі підстави припускати, що твердого дна у планет-океанів немає, а ядро в них являє напіврідкий змішаний шар оксидів.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, NASA розповіли про створення радіотелескопа LCRT в кратер на зворотному боці Місяця.

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

Як повідомляв портал Знай.uа, NASA великими кроками рухається до відродження місячної програми, і вже уклала контракт з "місячним кур'єром".

Також портал Знай.uа писав, що NASA представило гру, яка допоможе навчати суперкомп'ютер.