Чумацький шлях – далеко не найбільша галактика у Всесвіті. Швидше, його можна назвати середньою. Проте навіть в такий галактиці орієнтовно перебуває близько 100 мільярдів планет. Нам відома лише маленька частина з них. Тим не менш, деякі з них викликають особливий інтерес у астрономів. Розглянемо топ-10 найцікавіших планет, вже виявлених вченими в нашій галактиці.

  1. “Три Сонця”. Планеті LTT1445Ab пощастило з сонячним світлом. Вона має таке цікаве розташування, що її висвітлюють одночасно три зірки, приблизно схожих на сонце. LTT1445Ab в 1.35 разів більше Землі, знаходиться в 22 світлових роках від нашої планети. Вона отримує в 5 разів більше випромінювання, порівняно з нашою планетою.

    Космос, скріншот: YouTube
    Космос, скріншот: YouTube



    2. “Копія Землі”. У 470 світлових роках від нас розташувалася практично точна копія нашої планети. Вона отримала назву Kepler 438b. Висвітлює планету червоний карлик. Kepler 438b знаходиться в “населеної зоні”. Температурний режим на ній досить комфортний навіть для проживання людини. Кеплер 438б в 1.4 рази більше землі, і поки до кінця не вивчена. Можливо, вона навіть ненаселена з-за частих спалахів на червоному карлику.

    3. “Новий рік, як на Землі”. Астрономи знайшли планету, на якій Новий Рік настає так само, як і у нас. Kepler 452b робить повний оборот навколо своєї зірки рівне 385 діб. На сьогодні це найбільший показник близький до нашої планеті.
    Правда на Землю Kepler 452b практично не схожий. Його маса – в 5 разів більше.

    4. “Ближче до дому”. Яка планета знаходиться до нас найближче? Це Proxima-b, яка знаходиться біля зірки “Проксима Центавра”. До неї летіти “всього” 4.2 світлових року. Однак поки це найближча з усіх відомих планет.

    5. “Резервуар з водою”. Kepler 62f знаходиться від нас дуже далеко, приблизно в 1200 світлових роках, і висвітлюється помаранчевим карликом. Інтерес у вчених вона викликала, тому що імовірно повністю вона вкрита крижаною кіркою, під якою знаходиться океан, розміром з Європи.

    6. “Нескінченний Новий рік”. Teegarden b знаходиться біля зірки “Тігарден” – маленького червоного карлика, який ледь освітлює її. Однак вона розташована так близько і обертається з такою швидкістю, що робить повний оберт усього за 5 днів! Тому якщо б там жили люди, вони б точно втомилися святкувати Новий Рік.

    7. “Демонічна планета”. Gliese 581 – це той самий пекло, який ми звикли бачити у фільмах і читати в книгах. Вона також обертається навколо червоного карлика. Особливість цієї планети в тому, що вона повернена до зірку тільки однією стороною. Тому там просто фантастична різниця температур. Спеки на сонячній стороні вистачить, щоб спопелити що завгодно, а холоду на протилежній, щоб миттєво заморозити будь-яка речовина.

    Космос, скріншот: YouTube
    Космос, скріншот: YouTube



    8. “Дорогоцінна планета”. Знаєте, який він, найбільший алмаз у всесвіті? Це планета 55 Cancri e. Її особливість у тому, що її поверхня повністю зруйнувалася, оголивши вуглецеве ядро. Під колосальним тиском і впливом температури, воно перетворилося в суцільний алмаз. Ех, шкода не знайдеться ювеліра, який міг би огранити її діамант.

    9. “Куб льоду”. Gliese 436b – унікальна у своєму роді планета. Температура на ній – більше +400 за Цельсієм, а вона являє собою крижаний блок. Причина особливо цікава – під високою гравітацією молекули води стискуються настільки, що просто не можуть випаруватися з поверхні.

    10. “Скляний дощ”. HD 189733b, розташована в 63 світлових роках від Землі, могла б здатися звичайною, непримітної планетою. Якби не одне “Але”. На ній йдуть дощі з скла! А урагани несуть це скло по поверхні планети. Атмосфера на планеті наповнена діоксидом кремнію в рідкому вигляді. Коли він випадає на поверхню, він твердне і перетворюється в справжнє скло.