Пошук ефективного лікування COVID-19 навів одну команду дослідників до пошуку неймовірного союзника для своєї роботи - лами по імені Вінтер. Команда з Техаського університету в Остіні, Національного інституту охорони здоров'я і Гентського університету в Бельгії пише в журналі Cell про свої можливості лікування коронавірусом з участю лам.

Лікарі та медсестри в боротьбі з коронавірусом, фото:EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO
Лікарі та медсестри в боротьбі з коронавірусом, фото:EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

Дослідники пов'язали дві копії особливого виду антитіл, що продукуються ламами, щоб створити нові антитіла, які міцно зв'язуються з ключовими білком коронавіруса, який викликає COVID-19. Антитіла, які є в організмі у лами, здатні блокувати і знищувати клітини коронавіруса. Подібний принцип роботи з'явиться і у вигляді вакцин, які вчені вже обіцяють пустити у виробництво ближче до вересня.

Вчені з'ясували, що лами виробляють два типи антитіл: одне схоже на людські антитіла, а інше набагато менше. Ці маленькі антитіла називаються однодомними антитілами або нанотелами, їх можна розпорошувати і використовувати в інгаляторі. В теорії ,ці антитіла можна розпорошувати як аерозолі, і це буде дуже ефективно у боротьбі з вірусом, особливо якщо розпорошувати ці антитіла в магазинах і громадському транспорті.

Коронавірус, фото: Getty Images
Коронавірус, фото: Getty Images

Популярні новини зараз
Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

На сьогоднішній день у лам виявили перше відоме антитіло, яке нейтралізує як SARS-CoV-1, так і SARS-CoV-2.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше.

Нагадаємо, що 40-річну Ниву перетворили в Гелик. Правда, на автомобіль від Mercedes він схожий здалеку, а ось поблизу відразу ж помітні відмінності. До того ж, Ниву чомусь зробили заниженою. Втім, автомобіль виконує свою головну функцію - він привертає погляди оточуючих.

Як повідомляв Знай.uа компанія Apple виплатити своїм користувачам компенсації на 18 мільйонів доларів. Причиною цього став судовий позов, який подали на еп її користувачі. Компанії довелося погодитися, щоб заощадити час і ресурси.

Також Знай.uа повідомляв, що електрокари Volvo обзаведуться новими голосами, які будуть попереджати про небезпечне зближення з пішоходами та велосипедистами.