Мабуть, немає людини, яка б не чула про італійську компанія, що виготовляє спортивні автомобілі та базується в Маранелло, Ferrari, яку й заснував в 1928 році Енцо Феррарі. Щоправда, не всі знають про деякі унікальні факти як про ці автомобілі, так і про самого засновника "металевих легенд".

Свою першу гонку Енцо побачив у 10 років, а в 13 років він вже вмів водити. Під час Першої світової війни він був звільнений в запас по інвалідності. Його батько і брат загинули на війні.

Одним з найбільш дивних проектів Феррарі для Альфи був Bimotore — одномісний болід з двома двигунами спереду і ззаду. Вона була дуже швидкою, але практично некерованою.

Першою справжньою машиною Ferrari була Tipo 125, з'явилася в 1947 році. Двигун V12 був спроектований Джаочино Колумбо, а машина зібрана на фабриці в Маранелло, яку частково фінансував Муссоліні за умови, щоб на ній також випускалася військова техніка.

У Феррарі був тільки один син (офіційно) — Альфредино, або просто Dino, народився в 1932 році. Він помер від м'язової дистрофії в 1956 році і скорботний батько з тих пір відвідував його могилу практично щодня.

Популярні новини зараз
ПриватБанк попередив українців про важливе оновлення: що змінилося Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

Ferarri SF90 Spider, autocentre
Ferarri SF90 Spider, autocentre

Свою першу перемогу на Гран-Прі Ferrari святкувала в 1949 році в Швейцарії, де Альберто Аскарі виступав на компресорній Ferrari 125.

Логотип гарцюючого коня був подарований Феррарі баронесою Баракка. Її загиблий син був льотчиком-асом Першої світової війни, він використовував цю кінь на білому тлі в якості своєї льотної емблеми.

Однією з найбільш потворних Ferrari є одна з версій 166 — єдина Ferrari, кузов для якої розробляли в Британії.

Ford намагався купити Ferrari в 1963 році за 18 мільйонів доларів, але Енцо не погодився з причини відмови американців дати йому повний контроль над гоночним підрозділом. У відповідь Форд створив GT40.

Перша Ferrari 308GTB була представлена в вуглепластиковому кузові, який виявився надто крихким і був замінений на сталь.

400GT 1976 року — перша Ferrari з автоматичною КПП.

Ferrari, autocenter
Ferrari, autocenter

Найдорожча Ferrari — це 250GTO, продана в приватному порядку за майже 15 мільйонів доларів. У 1990 році з аукціону Sotheby’s така ж модель пішла за 13 мільйонів.

Випущена в 1987 році ювілейна модель F40 була найдорожчою машиною, що продається у Великобританії. Заявлена ціна складала 193 299 фунтів стерлінгів.

Рано-вранці 14 серпня 1988 року Енцо Феррарі помер уві сні. Йому було 90 років.

У 1985 році рекламна брошура Ferrari 250LM була продана на аукціоні Christie’s в Монако за 1070 фунтів стерлінгів — рекорд не побитий досі.

Для тих, хто не може дозволити собі володіти Ferrari, існують служби прокату. Наприклад, у Великобританії Dino 246GTS коштує близько 1000 доларів на день.

LaFerrari
LaFerrari

Ferrari в одному час використовували в своїх брошурах ілюстрації з мінлива Lamborghini.

Найдорожчою оригінальною новою запчастиною в каталозі Ferrari на сьогодні є двигун для 599GTB Fiorano близько 70 000 доларів.

Найпотужнішою дорожньої Ferrari з коли-небудь випущених є на сьогодні 660-сильна Enzo. Випускається сьогодні 612-сильний 599GTB Fiorano займає 11 місце в списку найбільш потужних коли-небудь випущених дорожніх машин, перед нею 10 місце займає 617-сильний Mercedes-Benz SLR McLaren.

Ferrari
Ferrari

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше.

Нагадаємо, що в мережі з'явився список смартфонів, які зможуть оновитися до MIUI 12 і Android 11. Сама ж прошивка додасть у роботу гаджета величезну кількість нових функцій, перероблений дизайн і поліпшену оптимізацію роботи програм.

Як повідомляв Знай.uа у мережі показали дизайн Windows 20. Правда, це справа рук дизайнера, який зумів поєднати інтерфейс Windows 10 з MacOS від Apple. Виглядає все максимально стильно.

Також Знай.uа повідомляв, що власники новеньких iPhone SE зіткнулися з неприємним обмеженням. Виявилося, смартфон не здатний виконувати одну функцію, яка доступна на смартфонах iPhone 11. Схоже, компанія зробила це спеціально, але не повідомила про це користувачів.