Американські вчені створили принт на футболці, який збиває з пантелику нейронні мережі. Якщо надіти таку річ, то можна пройти повз камери спостереження непоміченим.

Так, дослідники з північно-східного університету, MIT і IBM розробили принт з калейдоскопічною сумішшю геометричних фігур і квітів, який робить власника невидимим для ШІ.

Автори називають свій винахід інструментом протистояння, спрямованим на те, щоб протидіяти загрозі цифрового спостереження, передає Wired UK.

дівчина у футболці, фото Wired UK
дівчина у футболці, фото Wired UK

Фахівці хотіли придумати інструмент, який дозволяв би уникнути розпізнавання обличчя власника в русі, тобто на відеозаписі, а не статичній фотографії. Зазвичай це набагато складніше. При цьому тканину футболки під час руху покривається складками, і це теж слід було прийняти до уваги.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

Розробники застосували метод "трансформер" – спочатку виміряли характер руху футболки, а потім поставили дизайн принта. В результаті здатність залишатися невпізнанним для нейромережі YOLOv2 зросла з 27% до 63%, а для Faster R-CNN – з 11% до 52%.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, програмування дитини тепер навчить робот – маленька красуня підкорила мережу.

Як повідомляв портал Знай.uа, Ілон Маск у 2020 році почне вставляти диво-чіпи в людський мозок.

Також портал Знай.uа писав, що режим самоізоляції українців буде відслідковуватися, принцип дії і законність мобільного додатку для контролю.