Міжнародна група астрономів вперше показала знімок системи, яка складається із зірки солнцеподібного типу TYC 8998-760-1, також там присутні ще дві екзопланети гігантських розмірів.

Про це стало відомо завдяки статті, яку вчені надали журналу The Astrophysical Journal Letters.

TYC 8998-760-1, фото: ESO / Bohn et al
TYC 8998-760-1, фото: ESO / Bohn et al

Вчені стежили за виявленими планетами за допомогою телескопа VLT (Very Large Telescope), який знаходиться в Чилі. Проте вчені вже отримували знімки екзопланет у складі інших багатопланетних систем, тим не менш там їх батьківські зірки значно відрізняються за характеристиками від Сонця.

Знайдений газовий гігант за масою в 14 разів більше Юпітера і обертається навколо зірки на відстані 160 астрономічних одиниць (одна астрономічна одиниця приблизно дорівнює середній відстані від Сонця до Землі).

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки "Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

Для порівняння Плутон віддалений від Сонця на відстань 39 астрономічних одиниць. Друга планета — TYC 8998-760-1-з — віддалена від батьківського світила на 320 астрономічних одиниць. Вона в шість разів масивніше за Юпітер.

TYC 8998-760-1 виникла всього 16,7 мільйона років тому. За словами вчених, вивчення цієї системи допоможе уточнити моделі формування Сонячної системи.

Згідно з однією з популярних ідей, гігантські планети спочатку виникають на великій відстані від Сонця, а потім мігрують ближче. В майбутньому екзопланети TYC 8998-760-1 буде можливо перевірити на предмет ознак життя.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, на Сонці з'явилася чорна діра розміром з нашу планету: потужні магнітні бурі накриють Землю.

Як повідомляв Знай.uа вчені довели світові, що Венера не "спить": 37 вулканів залишаються активними досі.

Знай.uа писав, Ілон Маск забув про супутники і вирішив "транслювати" музику просто в мозок: на AirPods можна не дивитися.