В кінці лютого 2012 року генеральний директор Facebook Марк Цукерберг направив лист своєму головному фінансовому директору Девіду Эберсману, щоб розповісти про купівлю більш дрібних конкурентів, включаючи Instagram і Path. “Ці підприємства тільки зароджуються, але мережі створені, бренди вже значущі, і якщо вони зростуть у великих масштабах, це може бути дуже руйнівним для нас”, - написав він. “Враховуючи, що ми думаємо, що наша власна оцінка досить агресивна і що ми уразливі в мобільних пристроях, мені цікаво, чи варто нам іти за одним або двома з них. Що ви думаєте?"

Марк Цукерберг, фото Getty Images
Марк Цукерберг, фото Getty Images

Еберсман був налаштований скептично. “Всі дослідження, які я бачив, полягають у тому, що більшість угод не в змозі створити цінність, очікувану покупцем”, - написав він у відповідь. “Я б попросив вас знайти переконливе пояснення того, що ви намагаєтеся досягти”. Далі Еберсман перерахував чотири можливі причини покупки компаній і свої думки по кожній з них: нейтралізація конкурента, придбання талантів, інтеграція продуктів для поліпшення сервісу Facebook і “інше”.

Це поєднання нейтралізації конкурента і поліпшення Facebook, сказав Цукерберг у відповідь. “Існують мережеві ефекти навколо соціальних продуктів і кінцевого числа різних соціальних механізмів, які потрібно винаходити. Коли хтось виграє у певного механіка, іншим важко витіснити його, не роблячи щось інше”.

Цукерберг продовжив: “Один із способів поглянути на це - те, що ми дійсно купуємо, це час. Навіть якщо з'являться якісь нові конкуренти, купівля Instagram, Path, Foursquare і т. д. тепер дасть нам рік або більше, щоб інтегрувати їх динаміку, перш ніж хто-небудь знову зможе наблизитися до їх масштабом. Протягом цього часу, якщо ми включимо соціальну механіку, яку вони використовували, ці нові продукти не матимуть великої тяги, оскільки у нас вже буде розгорнута їх механіка”.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Сорок п'ять хвилин Цукерберг надіслав ретельно сформульовані пояснення до своїх більш ранніх, більш вільним зауважень.

“Я не мав на увазі, що ми будемо купувати їх, щоб вони жодним чином не конкурували з нами”, - написав він.

Електронні листи між Цукербергом і Эберсманом були оприлюднені сьогодні під час слухань антимонопольного підкомітету Палати представників з антимонопольним питань в області технологій, коли член палати представників Джеррі Надлер (D-NY) розпитував Цукерберга про придбання Instagram. Комітет стверджує, що електронні листи, поряд з кількома іншими повідомленнями та документами 2012 року, показують, що Facebook - і Цукерберг, зокрема - хотіли придбати Instagram, щоб уникнути конкуренції.

“Facebook, за його власним визнанням ... розглядав Instagram як загрозу, яка потенційно може відвести бізнес від Facebook”, - сказав Надлер на слуханнях у середу. “Тому, замість того, щоб конкурувати з ним, Facebook купив його. Це якраз той тип антиконкурентного придбання, що антимонопольне законодавство було розроблено для запобігання”.

За словами комітету, відправка роз'яснень про те, як не заважати компаніям конкурувати з Facebook, сама по собі свідчить про те, що Цукерберг знав, що він занадто багато розкрив, розрахований крок назад, покликаний допомогти компанії уникнути подальшого розгляду угоди.

До початку квітня 2012 року Цукерберг йшов до угоди. “Мені просто потрібно вирішити, чи купуємо ми Instagram, - написав він у серії електронних листів, відправлених за кілька днів до того, як він зробив пропозицію про покупку компанії. “Instagram може зашкодити нам, не перетворюючись у величезний бізнес”, - написав він. На відміну від цього, якщо Facebook не купив Pinterest або Foursquare, і їм це вдалося, “ми просто пошкодуємо, що не зробили їх”, додав він. “Ми вже працюємо над створенням якоїсь версії Foursquare”.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше.

Нагадаємо, що в мережу злили список безкоштовних ігор для передплатників PS Plus. Всі ці ігри будуть доступні протягом серпня, так що геймерам точно вистачить часу, щоб оцінити ці проекти.

Як повідомляв Знай.uа компанія Sony натякнула на вихід двох телевізорів власного виробництва. Повідомляється, що ці новинки відмінно підійдуть для гри на консолі PlayStation 5. Правда, якщо консоль і покажуть до кінця осені, то телевізори точно з'являться у продажу набагато раніше. Правда, цінники будуть по кишені далеко не всім, судячи з їх можливостями і характеристиками.

Також Знай.uа повідомляв, що компанія Brabus представила люксовий модифікацію для Mercedes-Benz GLB. Автомобіль отримав оновлений зовнішній вигляд, а також поліпшені характеристики двигуна. Повідомляється, що його можна як заниження, так і підняти дорожній просвіт. Правда, такі модифікації не з дешевих.