Американськими вченими був створений біоматеріал, що має пам'ять форми і можливість змінювати її при певних встановлених умовах. Про це повідомляти Гарвардська школа інженерних і прикладних наук Джона А. Полсона.
Читайте Знай в Google News!

Він був створений на основі кератину, який є волокнистим білком, наявному в нігтях і волоссі. Вчені дістали його із залишків вовни ангори, використовуваної в текстильному виробництві.

Ієрархічна структура молекули дозволила кератину проявляти здатність до зміни форми, а щоб показати це — були надруковані кератинові листи всілякої форми. Розчин перекису водню і фосфату натрію дозволили надати їм постійну форму, до якої листи будуть повертатися при зануренні в цю саму суміш.

Ця технологія дозволить створити універсальний одяг під певний розмір людини. Також матеріал можна використовувати для медицини, наприклад, формування медичних масок.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

Нагадаємо, Apple пішла на зустріч своїм фанатам, власники iPhone більше не побачать реклами. Apple офіційно оголосила, що відкладає впровадження своїх нових заходів конфіденційності в iOS 14 до початку 2021 року, щоб у мобільних рекламодавців і видавців мобільних додатків було більше часу для підготовки.

Як повідомляв "Знай.ua", у мозку космонавтів виявили дивні зміни: що відбувається з людиною поза Землею.

Знай.ua писав, легендарному Маріо-35 років: Nintendo перевипустить портативну консоль Game & Watch