Дуже часто обираючи спосіб пересування, українці не можуть визначитися, що саме краще придбати. А любителям швидкості і взагалі нелегко: їм і мотоцикли до вподоби, і машину хотілося б. Але дві покупки одразу потягнуть не усі, тому ми зібрали для вас основні критерії, які допоможуть зробити правильний вибір.

По-перше, треба відповісти самому собі на низку питань:

  • для чого мені потрібен транспорт?
  • Куди я збираюся на ньому їздити?
  • Я поїду один (одна), чи у компанії?
  • Чи буду я перевозити якийсь вантаж?

Основні плюси мотоцикла:

кіт байкер Лакей, скріншот з відео
кіт байкер Лакей, скріншот з відео

Це круто

Коли у вас мало коштів і стоїть вибір між старим запорожцем і хорошим китайським мотоциклом, звичайно мотоцикл буде виглядати набагато привабливіше ніж машина. Та й за ті ж гроші можна купити в рази крутіший мотоцикл, ніж машину.

Популярні новини зараз
Орендарі можуть привласнити житло? Що треба знати У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками Є чим пишатися: який вигляд має перший український позашляховик, який плутають з іномаркою
Показати ще

Швидкість

На мотоциклі швидкість більш відчутна, ніж на машині і дає більше адреналіну. Та й якщо взяти машину і мотоцикл в одній ціновій категорії, то мотоцикл виявиться значно швидше.

Економічність і вигідність

байкери, скріншот
байкери, скріншот
ютуб, скріншот

Мотоцикл значно дешевше за машину і в експлуатації. Починаючи від копійчаного (майже завжди) ТО і запчастин і закінчуючи бензином. Мотоцикл в середньому споживає 2.5-4 літра. А машина 7-10.

Зручність

Поки всі будуть злісно сигналити один одному у заторах, ви спокійно їх об'їдете. Це дуже економить час у міських умовах.

Привабливість

байкерське весілля, фото: Індустріалка
байкерське весілля, фото: Індустріалка

З суто естетичної точки зору, хороший байк значно привабливіший за будь-яку машину, бо навряд чи любителям швидкості замінить цю романтику фінтів на дорогах якийсь дорогий вид транспорту. Хоча це річ суб'єктивна і доволі особиста.

Мінуси мотоцикла

ДТП з мотоциклістом, скріншот
ДТП з мотоциклістом, скріншот

Безпека. Загинути на мотоциклі значно легше, ніж на машині. Не маючи відповідної підготовки ви легко можете надіслати собі на небо. Також вистачає неадекватів, які вам в цьому допоможуть. Навіть якщо ви їздите вже 10 років.

Вибагливий до одягу. На мотоциклі вас досить добре обдуває вітром. Тому одягатися потрібно відповідно. Також потрібна мотоекіпіровка. За статистикою, в перший рік ви обов'язково кілька разів впадете. Або випадково на місці, або на повороті, або ще десь. Тому захист дуже необхідний.

Мало місця. Всією сім'єю на мотоциклі не поїздиш. Та й він не для того купується. Хоча в двох можна спокійно їздити. У магазин за покупками, наприклад, відправитися не дуже зручно: тільки даремно витратите пальне, а вантажу не візьмете.

Чоловік з мотоциклом, фото: Hartford Police
Чоловік з мотоциклом, фото: Hartford Police

Погода. Мотоциклісти цілком і повністю залежать від сезону і пори року. Звісно, є ті, хто готовий відчайдушно газувати навіть по снігу, але це занадто високий ризик.

Потрібен гараж. Мотоцикл - не машина. Його не поставиш у дворі. Починаючи з того, що мокнути йому не бажано, і закінчуючи тим, що багато охочих вкрасти. Тому потрібно купувати або орендувати гараж.

Техобслуговування. Сфера обслуговування і ремонту мототехніки розвинена менше, ніж автомобільного транспорту, ремонт байків набагато складніше, обходиться дорожче. аще потрібний ремонт, ніж автомобілів. Кріплення розкручуються від вібрації, деталі, відкриті для повітряних потоків, вологи, ударів, забруднюються, пошкоджуються.

Мінуси машини:

чоловік розбив чужу машину заради порятунку собаки, фото: The Sun
чоловік розбив чужу машину заради порятунку собаки, фото: The Sun

Дороге ТО, потрібно багато бензину, важче обходити ями, та й сама машина коштує дорого.

Плюси машини:

Можна їхати компанією, привезти картоплю з села, погода не має значення. Можна поставити біля будинку. Безпечніше ніж на мотоциклі. Незначні ДТП не приведуть до травм (звісно, у залежності від складності). Взимку можна погрітися. Машина престижніша, ніж мотоцикл.

Висновок, авто або мото:

Обирайте машину якщо:

дитина в машині, фото Gettyimages
дитина в машині, фото Gettyimages

- Ви їздите не один (одна)
- Вам потрібно щось перевозити.
- У вас є своє господарство.
- Для вас важливий одяг, в якому ви пересуваєтеся (в костюмі на мотоциклі - не варіант).

Обирайте мотоцикл якщо:

Байкери, Ukr.media
Байкери, Ukr.media

- Вам потрібно їхати самому (самій) і не дорого.
- Ви економите кошти.
- У вас є гараж.
- Чи любите швидкість і адреналін.
- Їздите по поганих дорогах.
- І звичайно можна взяти Ендуро і ганяти по бездоріжжю. Знову ж таки: в залежності від ваших вподобань, навиків і типу темпераменту.

Нагадаємо, в Туреччині провели перші випробування літаючого автомобіля.

Як повідомляв Знай.ua, камери Tesla зняли жінку, що дряпала ножем двері електрокара.

Також Знай.ua писав, що у мережі показали безглуздо "колгоспний" Porsche Panamera.