Два роки тому планетологи повідомили про відкриття Великого Солоного озера під льодом на південному полюсі Марса, відкриття, яке було зустрінуте з хвилюванням і деяким скептицизмом. Тепер дослідники кажуть, що вони підтвердили наявність цього озера - і виявили ще три.

Читайте Знай в Google News!

Про відкриття, про яке 28 вересня повідомила газета Nature Astronomy1, було зроблено з використанням даних радара Європейського космічного агентства (ЄКА), що знаходиться на орбіті космічного корабля Mars Express. Це слідує за виявленням одного підземного озера в тому ж регіоні в 2018 році, що, якщо це буде підтверджено, стане першим рідким водним простором, коли-небудь виявленим на Червоній планеті, і можливим середовищем існування для життя. Але цей висновок був заснований всього на 29 спостереженнях, зроблених з 2012 по 2015 рік, і багато дослідників заявили, що їм потрібно більше доказів для підтвердження цього твердження. В останньому дослідженні використовувався більш широкий набір даних, що включає 134 спостереження за період з 2012 по 2019 рік.

Марс
Марс

"Ми виявили той же самий водойму, але ми також виявили три інших водойми навколо основного", - говорить планетолог Олена Петтінеллі з Римського університету, яка є одним із співавторів статті. "Це складна система".

Популярні новини зараз
Ухилянтам готують суворі обмеження: зроблять все, щоб йшли до ТЦК Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Озера розташовані на площі близько 75 000 квадратних кілометрів, що становить приблизно п'яту частину території Німеччини. Найбільше центральне озеро має ширину 30 кілометрів і оточене трьома меншими озерами, кожне по кілька кілометрів завширшки.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше.

Нагадаємо, що довгоочікувана прошивка MIUI 13 для смартфонів Xiaomi перші засвітилася на відео. Варто відзначити, що ОС стане доступною аж в наступному році, так що витік досить цікава. Звичайно, буде ще багато змін, але вектор створення розробників вже гранично ясний.

Як повідомляв Знай.uа, компанія Google вирішила піти по стопах Apple і заборонити здійснювати платежі в додатках без використання Сервісів Google. Таким чином, розробникам доведеться віддавати до 30% прибутку пошуковику.

Також Знай.uа повідомляв, вихідний код Windows XP з'явився в мережі. Цілком можливо, що хакери вже знайшли уразливості ОС і атакую комп'ютери на цій ОС.