Розумні та екологічно безпечні рішення для здоров’я, життя, промисловості та мобільності.

Для поліпшення здоров'я людей та захисту планети Bosch робить ставки на AIoT (ШІ+IoT), використовуючи можливості значних даних штучного інтелекту (ШІ) та Інтернету речей (IoT). Під лозунгом «Сталий #LikeABosch» компанія представлятиме розумні, сталі рішення для охорони здоров'я, побуту та мобільності на віртуальній виставці технологій CES 2021.

Перший у світі самонавчальний ШІ-датчик для переносних та портативних аудіо-пристроїв

Серед інновацій від Bosch на виставці технологій представлено перший у світі самонавчальний ШІ-датчик для переносних та портативних аудіо-пристроїв для фітнес-трекінгу. Оскільки ШІ встановлений на самому датчику, під час тренувань більше не потрібно підключатися до Інтернету — це підвищує енергоефективність та конфіденційність даних.

Датчик, який вимірює якість повітря та вологість

Популярні новини зараз
Помер Король Британії Чарльз ІІІ (оновлено) Не виїде закордон ніхто: у Міграційній службі закликали українців до перевірок Всі дані передадуть до податкової: доведеться заплатити за кожен метр Вам знадобиться магніт: перевірте монети в гаманці – деякі можуть принести 35 000 гривень
Показати ще

Він надає інформацію про концентрацію аерозолів у повітрі — саме ці дані є особливо важливими у боротьбі з коронавірусом.

Камери безпеки Bosch також можуть допомогти у боротьбі з вірусом

ШІ дозволяє їм виконувати широкий спектр специфічних задач на вимогу замовника. Наприклад, нове рішення для камер із вбудованим інтелектуальним відеоаналізом вимірює температуру тіла дистанційно, анонімно та з високою точністю — максимальна похибка становить півградуса. Крім того, використовуючи програмне рішення для відкритої відеоплатформи, створеної стартапом Security and Safety Things від Bosch, такі камери можуть виявити, чи дотримуються відвідувачі магазину протиепідемічних обмежень. Цю платформу було відзначено почесною нагородою CES® Innovation Award у 2021 році. Таким чином, це одне з чотирьох рішень від Bosch, нагороджених цього року.

Портативний вимірювач гемоглобіну

Ще одна прем'єра — портативний вимірювач гемоглобіну , який дозволяє виявити анемію за допомогою сканування пальця. Пристрій особливо добре підходить для регіонів із недостатнім доступом до медичної допомоги. Оснащений ШІ, вимірювач гемоглобіну надає результат протягом 30 секунд — лабораторне дослідження або забір крові не потрібні.

ПЛР-тест на коронавірус менш ніж за 30 хвилин


На даний момент найкращим прикладом того, як інноваційні технології Bosch можуть покращити охорону здоров’я та добробут, є ПЛР-тест на коронавірус на діагностичному приладі Bosch Vivalytic. Тепер він надає ще швидший результат: лабораторії, лікарі, будинки для літніх дюдей та лікарні можуть одночасно дослідити п’ять зразків за 39 хвилин. Це технологія буквально відображає девіз компанії «Винайдено для життя». Завдяки вдосконаленому програмному забезпеченню позитивні зразки можна виявити навіть менше ніж за 30 хвилин. Розробка системи Vivalytic, яка складається з пристрою для аналізу та тестових картриджів, стала результатом співпраці підрозділів наукових досліджень та перспективних досліджень, Bosch Healthcare Solutions та Лікарнею Роберта Боша.

Сталий #LikeABosch: Bosch — провідник у боротьбі з кліматичними змінами

Нещодавно в Німеччині було опубліковане дослідження, яке вказує, що AIoT може вийти за рамки застосування для охорони здоров'я та підтримати заходи щодо кліматичних змін. Дослідження визначило, що повноцінний перехід до цифрових рішень в галузях мобільності, виробництва та будівельних технологій може допомогти країні досягти майже половину запланованого скорочення викидів згідно Паризької кліматичної угоди (джерело: Accenture).

Тут до справи береться Bosch: лозунг компанії на цьогорічній виставці CES, «Сталий #LikeABosch», відображає один із аспектів корпоративної відповідальності компанії. Продовження іміджевої кампанії #LikeABosch демонструє, як кожен може зробити внесок у захист довкілля за допомогою екологічно безпечних продуктів. Компанія Bosch є прикладом для наслідування: згідно з власними розрахунками компанії, усі її 400 філій по всьому світі є вуглецево-нейтральними з 2020 року. Bosch є першим діючим промисловим підприємством світового масштабу, яке досягло нульового рівня викидів вуглецю відносно енергії, яку виробляє компанія, та енергії, яку вона отримує зовні.

«Наступним кроком для Bosch є вирішення проблеми з викидами на всьому ланцюжку, від закупівель до застосування продукта», - говорить Болле. У цьому сенсі Bosch є першим постачальником автомобільних комплектуючих, який приєднався до ініціативи Science Based Targets. Ініціатива має чітку та амбітну мету: до 2030 року зменшити викиди CO2 в атмосферу на 15 %. Досягнення Bosch в заходах по протидії змінам клімату отримали визнання й поза межами компанії: неприбутковий проєкт із розкриття інформації щодо викидів вуглецю (Carbon Disclosure Project, CDP) додав Bosch до А-списку (найкращих компаній).

За допомогою власної консалтингової компанії Bosch Climate Solutions, заснованої минулого року, Bosch ділиться з іншими компаніями своїм досвідом у боротьбі з кліматичними змінами. Цей стартап пропонує ринку кілька рішень, включно з хмарною енергетичною платформою Bosch, яка застосовує інтелектуальні алгоритми для зменшення енергоспоживання машин і, таким чином, підвищує ефективість виробничих процесів. Bosch вже встановив платформу на понад сотні об’єктах, здійснивши великий внесок у підвищення енергоефективності — головного важеля в зусиллях компанії по досягненню вуглецевої нейтральності.

Цифрові та сталі рішення допомагають прогресу: як отримати виграшну позицію завдяки промисловому ШІ

Як показує цей приклад, цифровізація відкриває шлях до сталості. «Ми хочемо бути провідною компанією з AIoT у всіх галузях, в яких ми працюємо», - пояснює Болле. Довіра до ШІ є найважливішою передумовою його впровадження, щоб він зміг покращити життя людей та допомогти обмежити зміну клімату. Із цією метою Bosch спирається на промисловий ШІ, який пояснює фізичний світ машинам замість того, щоб навчити їх поводитися як люди. Тим не менше, для цього необхідні етичні принципи. Щоб встановити їх, Bosch розробила етичний кодекс ШІ, в основі якого є ідея про те, що контроль завжди залишається у руках людей.

Окрім підвищення енергоефективності на виробництві, Bosch систематично додає можливість підключення до своїх продуктів для будівель та мобільності, що допоможе і звичайним споживачам економити енергію. Одним із таких продуктів є система управління енергією, яку компанія пропонує для використання в приватних будинках. У поєднанні з тепловим насосом та фотоелектричною системою, система може зменшити споживання енергії до 60%. У сфері мобільності, водії електромобілів можуть скористатися такою послугою, як Battery in the Cloud (Хмарний акумулятор), яка використовує інтелектуальний програмний аналіз для зменшення зносу батареї до 20%.

Загалом, поєднання електричної тяги та автоматизованого керування з персоналізованими та підключеними до Інтернету послугами відкриє широке поле для застосування програмного забезпечення. Автомобільні комп'ютери посідають центральне місце в зусиллях Bosch щодо збільшення провідної ролі компанії в програмно-інтенсивних електронних системах. Щоб задовольнити попит, на початку цього року почав працювати новий підрозділ крос-доменних комп’ютерних систем (Domain Computing Systems) із штатом 17 тис. співробітників. У цьому підрозділі Bosch поєднує свої можливості в апаратній та програмній інженерії для комп'ютерів, датчиків та блоків управління для всіх транспортних доменів. Це зменшує складність розробки транспортних засобів і дозволяє значно швидше впроваджувати нові функції для споживачів.

Тепер і на Місяці: високі цілі ШІ від Bosch

Від земних доріг до діяльності в космосі: якщо минулого року на CES відбулася прем’єра сенсорної системи зі ШІ SoundSee для Міжнародної космічної станції, цього разу Bosch націлився на Місяць. У рамках програми NASA Tipping Point Bosch об’єднує зусилля з компаніями Astrobotic та WiBotic, а також з Вашингтонським університетом для розробки інтелектуальних, автономних навігаційних та бездротових технологій зарядки для роботів, які досліджують поверхню на Місяці. Дослідники Bosch, які працюють над проєктом у Пітсбурзі та Кремнієвій долині, роблять внесок завдяки своїй експертизі в інтелектуальному аналізі даних на базі ШІ та рішеннях бездротового зв'язку. Результати розробок вплинуть на подальший розвиток AIoT рішень від Bosch і на Землі.

Все це наочно показує, наскільки потужний потенціал мають AIoT рішення, а також яку ключову роль відіграє при цьому сталість. «Тільки компанії, які прагнуть сталості та розкривають величезний потенціал AIoT сьогодні, будуть успішними завтра», - переконаний Болле.