Для наших читачів, які не можуть спокійно прожити й дня без автоновин, з'явилося кілька цікавих фактів про першого українського "залізного монстра". У мережі спливла інформація, що свого часу в Україні випускали не лише авто, а й мотоцикли.

З'явилися унікальні знімки, де можна побачити перший український мотоцикл, на порталі Hyser.

ХМЗ-1М, архівне фото
ХМЗ-1М, архівне фото

Насамперед слід сказати, що багато українців навіть і не уявляли, що на території нашої держави почали випускатися мотоцикли ще з 1931 року. Першим екземпляром став ХМЗ-1М, який випускався Харківським автоскладальним заводом. Відомо, що таких мотоциклів було випущено лише 300 екземплярів.

ХМЗ-1М, архівне фото
ХМЗ-1М, архівне фото

Популярні новини зараз
Тарологиня розповіла, чи впораємося ми із російськими "Цирконами" Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

Варто зазначити, що до наших днів зберігся лише один мотоцикл ХМЗ-1М, розроблений конструктором Солдатенко. Якщо звернути увагу на цю модель, вона дуже нагадує старі Harley Davidson.

ХМЗ-1М може похизвуватися 350-кубовим 8-сильним двигуном повітряного охолодження та 3-ступінчастою МКПП. Він може розігнатися до 90 кілометрів на годину за умови витрати 3,5 л/100 км.

Цей мотоцикл має ланцюгову передачу та гальма на обох колесах. А в очі впадають дві передні фари для головного світла. Є іформація, що далекого 1932 року хотіли випустити 4000 мотоциклів ХМЗ-1М. Вони навіть постачалися для військових до армії. Через те, що радянський уряд не хотів випускати мотоцикли в Україні, проєкт закрили.

Нагадаємо, перший український позашляховик, розроблений ще за СРСР: "Волинське диво...".

Раніше повідомлялося, мрія рекетира: у мережі показали "Волгу", яку могли собі дозволити лише бандити 90-х.

Також, твій дід про таке тільки мріяв: у Майамі знайдено спортивний "Жигуль", бере "сотку" за 2,5 секунди.