З початком війни в Україні кількість шахраїв не зменшилась, а навпаки збільшилось в рази. Банки намагаються спростити життя українцям, і намагаються надавати майже усі послуги дистанційно, online.

Однак цим користуються шахраї, адже більшість бажаючих нажитись на чужому горі саме у інтернет-просторі.

Так, зараз у Telegram збільшилась кількість фейкових чат-ботів українських банків.

Банківська карта. Фото: скриншот Youtube
Банківська карта. Фото: скриншот Youtube

Як вберегтись від аферистів які прагнуть виманити ваші кошти, розповіла заступниця директора Української міжбанківської асоціації платіжних систем ЄМА Олесю Данильченко.

Популярні новини зараз
Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру 3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

Експерт розповіла, що в Telegram все частіше зустрічаються чат-боти, які створюють шахраї, для того щоб отримати данні ваших банківських карток та зробити ваші гаманці пустими.

Данильченко говорить про те, що треба уважно перевіряти, чи на офіційний чат-бот фінустанови ви зайшли.

Банківська карта, Depositphotos
Банківська карта, Depositphotos

"Треба переглядати, чи є там синя галочка, хоча зловмисники навіть навчилися її примальовувати. Рекомендую: якщо ви раніше не користувалися банківськими чат-ботами, якщо не можете розрізнити, не впевнені в цьому, то краще скористатися якимись іншими варіантами сервісів. Наприклад, можна зайти в інтернет-банкінг", – дала рекомендації Олеся Данильченко.

Незважаючи на те що в Telegram таких аферистів блокують, цей процес може зайняти певний період часу, за який аферисти встигнуть набити свої кишені.

"Тому навіть якщо шахраїв вже викрили й банк подав заявку на блокування, фейкові чат-боти продовжують існувати ще декілька днів", – зазначає експертка.