На Тернопільщині жителі Козівського району вийшли на масову акцію протесту проти будівництва свиноферми. Об'єкт зібралися зводити поруч зі школою і дитячим садком. Про це пише сайт міста Тернополя 0352.

Місцевий житель Степан Геник розповів, що свиноферму збираються будувати прямо біля дитячого садка і школи, а значить, що неприємні запахи будуть отруювати дітей. Він також заявив, що люди активно протистоять будівництва, яке вже ведеться швидкими темпами. При цьому активіст зазначив, що Госпотребслужба не давала дозволів на ці роботи.

Подібні збори жителі села проводять вже в четвертий раз. З-за карантину люди зібралися на вулиці і знову обговорювали питання будівництва свиноферми. Під час минулих зборів Степан Геник зібрав підписи 600 односельців, які висловилися проти будівництва. Після цього жителі звернулися до райдержадміністрації.

Жителька села Ірина Фиковская розповіла, що живе на вулиці Шкільній, яка розташовується навпроти майбутньої ферми. Вона зазначила, що свиноферма буде розташовуватися в 200 метрах від першого будинку на вулиці. Жінка поскаржилася, що свиноферма – це запах і мухи, які будуть розносити інфекції. Вона заявила, що жителі прилеглих вулиць повинні будуть жити в постійному неприємному запаху.

Свиноферма стала каменем спотикання для жителів Тернопільщини Фото: скріншот

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Тимчасовий виконуючий обов'язки голови Козовской РДА Ігор Скобляк розповів, що у нього в кабінеті були представники громади, підприємець, а також представники Райдержадміністрації. Він заявив, що це питання обговорювалося. Скобляк зазначив, що райдержадміністрація не уповноважена дозволяти чи не дозволяти будівництво, на це є відповідні державні служби.

Підприємець Володимир Охотницкий у свою чергу пояснив ситуацію. Він заявив, що має документ на оренду цієї землі. Його слова підтвердила колишня голова Кривецкого ради Софія Тиркало. Вона розповіла, що підприємець купив приміщення на цій ділянці через інтернет, тому вони попросили його оформити ділянку землі. Після цього місцева влада оформили договір оренди на цю ділянку землі, а інших документів вони не оформляли і не бачили.

Охотницкий у свою чергу, запевняє місцевих жителів, що запаху і інфекцій не буде, так як він обладнує виробничі приміщення спеціальними пристроями. Він заявив, що дозвіл на утримання свиней він отримав від Госпотребслужбы. Він зазначив, що отримав дозвіл на утримання 4000 свиней, а порука на утримання 12000 свиней.

Госпотребслужба дала свій висновок з цього питання. Співробітник відомства Остап Гурський розповів, що вони отримували звернення на реконструкцію ферми і надали разешение на проведення даних робіт, але на утримання свиней вони дозволу не давали. Чиновник також заявив, що норми вимагають будувати приміщення ферми на відстані не менше 500 метрів від інших будівель, якщо підприємець збирається тримати заявлена кількість свиней. Однак Гурський зазначив, що вказаний підприємець звернувся в Головне управління Госпотребслужбы в києві, щоб йому дозволили зменшити відстань до найближчих будівель школи та садочка. Це можуть зробити, якщо забруднення повітря не буде перевищувати встановлені норми.

Нагадаємо, Знай.иа писав, що у Львові протестували проти свавілля поліції.

Знай.иа повідомляв, що автомобілісти вийшли на протести проти підвищення акцизу на зріджений газ на догоду Коломойському.

Нещодавно Знай.иа передавав, що у Львівській області люди вийшли на протести з-за приєднання їх громади до Львова.