На Тернопільщині проводяться археологічні розкопки біля старого костелу в селі Залисці Зборівського району. Там працюють археологи-волонтери. Керівник експедиції археолог Василь Ільчишин розповів, що вже відкопали три скелети – священнослужителя, молодої жінки і дитину.

Під час розкопок знайшли череп і скелет чоловіка, якому було близько 30 років. Він був священиком, так як при ньому знайшли спеціальні накладки у вигляді ікон з емалями, розп'яття з металу, чотки з бус. Скелет був похований прямо біля входу в костел Святого Антонія.

"Він був похований в ризе, в сутані і нашита була бронзова ікона з емалями. Як ми вже визначили, це була Ченстоховська або Белзька Богородиця. Так само у нього була і чотки, тобто, рожанець, від якого залишилися хрестик і намистина. Ось тут ми бачимо класичне католицьке зображення розп'яття з відповідними символами на звороті", - зазначив Ільчишин.

Також був знайдений скелет 20-річної жінки. Судячи з усього, вона була ревною католичкою, так як у неї на грудях знайшли розп'яття Христа з металу, яке раніше було прикріплено до дерев'яного Хреста. Дерево зотліло в грунті за попередні 100-150 років. На пальці цієї молодої жінки був перстень зі скляними вставками.

Популярні новини зараз
Астролог побачив у травні "лихо" для України Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Недалеко від дівчини і священика виявили могилу дитини. Йому було 4-5 років. Археолог пояснив, що у дитини добре розвинені тільки молочні зуби, а в кістки щелепи проглядаються постійні.

Був знайдений скелет ще однієї дитини, який ще розчищають від грунту і вивчають можливі причини його смерті. У цій могилі знайшли багато намистинок. Вони були елементом одягу або іншого предмета і залишилися в грунті. Зараз археологи вичищають їх і відмивають, щоб зрозуміти, що це було.

Нагадавши, Знай писав, що в китайському місті Сіньчжоу археологи знайшли 1400-річний склеп.

Також Знай повідомляв, що школярі знайшли амулет-черепашку, який датується приблизно 6 століттям до нашої ери-він був знайдений на місці давньогрецького святилища.

Нещодавно Знай передавав, що на Франківщині було знайдено каміння із зображеннями тризубів.