Стало відомо про те, що священик з Тернопільщини Олексій Філюк зібрав у храмі півсотні унікальних світлин з історією села.

Таким чином повідомляється, як зазначає сам священик, це було його давньою мрією. Він шукав всю інформацію в архівах, розпитував у довгожителів і краєзнавців.

Отець Олексій Філюк кілька років збирався Історичні загадки про минуле села Білозерки. Почалося все ще в далекому 2017 році, коли він став керувати місцевим храмом.

Біля церкви є дві усипальниці, де поховані фундатори храму. Священика дуже зацікавило це, і в 2017 році він відреставрував одну зі старих споруд, а потім другу.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Астролог побачив у травні "лихо" для України Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

Як виявилося, село Білозерка має дуже цікаву історію. Перший спогад про нього датується 1545 роком. Історія назви невідома, є лише кілька припущень.

Білозерка була у власності впливових вельмож. У 1583 році король Сигізмунд і подарував цю місцевість князям Збаразьким, – розповідає Олексій Філюк. - Згодом Білозерка перейшла до князів Вишневецьких, потім-в Огінських, з 1743 року — до Бржостовських.

Саме останній і перетворив місцевість на містечко, де навіть проводилися ярмарки.

Три роки знадобилося батькові Олексію на те, щоб дослідити історію села. Вдалося зібрати півсотні знімків за останні 200 років. Найстаріше фото датується 1780 роком.

Незабаром можуть додатися і нові знімки. Священик закликав усіх допомогти йому з цим.

Нагадаємо, Молодий священик покинув Париж заради села на Львівщині: взявся за голку і Біблію в глушині

Як повідомляв "Знай.ua", Хмельницький священик обчистив храм, поки парафіяни сиділи на карантині - перед Богом не соромно

Знай.ІА писав, з Харківського храму вкрали дорогоцінну ікону: і Бога не бояться