За вікном - весняне потепління, і в Тернополі розгорнули операцію "Первоцвіт", мета якої - зберегти рослини, які занесені до Червоної книги, є рідкісними або зникаючими.

До первоцвітів відносять майже 500 видів рослин. Не всі з них є рідкісними, але масове зривання допомагає їм такими стати. Зокрема, на території природного заповідника "Медобори" наразі ростуть підсніжник білосніжний, шафран Гейфеля, цибуля ведмежа, сон великий та широколистий, горицвіт весняний та інші, повідомляє пресслужба Тернопільського ОУ ЛМГ.

"Громадян, які збирають, продають та купують первоцвіти, карають штрафом, розмір якого визначають судові органи. Крім того, порушники закону відшкодовують збитки завдані навколишньому середовищу у розмірі від 37 до 62 грн. за кожну зірвану рослину", - йдеться в повідомленні. Тому слід пам’ятати: будь-яка протиправна дія може "коштувати" статті.

"Відповідно до частини 1 статті 88.1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, порушення порядку придбання чи збуту об’єктів рослинного світу тягне за собою штраф від 510 до 1700 грн. із конфіскацією незаконно добутого. Згідно частини 2 цієї ж статті ті самі дії, вчинені щодо об’єктів рослинного світу, які перебували у межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, занесених до Червоної книги України, або які охороняються, відповідно до міжнародних договорів України, – тягнуть накладання штрафу від 1700 до 3655 грн. із конфіскацією об’єктів рослинного світу", - кажуть правоохоронці.

Нагадаємо, раніше масово зацвіли вербові котики, українці не вірять очам: "Різдво чи Великдень?"

Популярні новини зараз
Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Як повідомляє портал Знай на Закарпатті "вибухнув" японець, очевидці не вірять очам:"це вперше". Незважаючи на низьку температуру, на Перечинщині зацвітла Японська яйва.

Також Знай писав, що несподівано прокинулася "божевільна сакура" - не дочекалася весни.