Відома українська письменниця Лариса Ніцой регулярно нагадує українцям про важливість рідної, української мови. Про це вона часто говорить в інтерв'ю і своїх постах в соціальних мережах. У тому числі і в День письменника, 3 березня, вона привітала колег з професійним святом і згадала українських майстрів пера.

"Я вітаю, вас, колеги з тим, що Ви є. І завдяки нам і нашій праці є Україна. Що кажете? Пафосно звучить? А ви на секунду викресліть всю українську літературу від Котляревського до Кокотюхи і Жадана, уявіть собі, що немає Лесі з Франком і нас усіх, сучасних, немає. Дитячих письменників викресліть. Викресліть абетки, віршики, казочки. Що вийшло? Ото ж то. Тому, друзі, я вітаю нас усіх. І наших громадян з тим, що ми ще є. Усім цьомки. Тримайтеся. Колись, років через 100, вам поставлять пам'ятники.", - пише Ніцой.

Лариса Ніцой, фото: кадр з відео
Лариса Ніцой, фото: кадр з відео

Так нещодавно вона заявила, що потрібно ввести покарання за зневагу або приниження української мови.

"В Україні можна вільно матюкати українську мову. Відповідно до закону про українську мову, за це нічого не буде. У мовному законі не передбачено покарання громадян, які зневажливо висловлюються про мови української нації. Ми можемо хіба що публічно засуджувати дії таких громадян, та й все", - пояснює свою думку Ніцой.

Популярні новини зараз
Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

У день рідної мови письменниця закликала українців боротися за рідну мову, адже це наш обов'язок.

"А якщо взяти сукупне звучання України? ... Ми повинні зробити її звучання українською мовою, тому що це маркер української території. Зробити так, щоб скрізь в Україні звучала українська мова - завдання кожного українця. Боротися за українську мову скрізь навколо себе - це ваш обов'язок, українці. Тому що з цього починається міцне стояння на ногах, утвердження і розквіт України. З утвердженням всюди в Україні української мови-розпочнеться культурне та економічне відродження України!",- стверджує Ніцой.

Лариса Ніцой, скріншот: Youtube
Лариса Ніцой, скріншот: Youtube

Про важливість мови вона не втомлюється нагадувати навіть розповідаючи історії.

"Я за те, щоб українці знали по кілька мов. Я за англійську мову. Її треба вчити. Але в Україні повинна поширюватися, міцніти, затверджувати свої позиції і панувати - тільки українська мова", - пише Ніцой.

Вона зазначає також, що одна з ключових відмінностей української мови від російської полягає у відсутності в ній матюків.

"Це все Азія, мат прийшов звідти. Схід - справа тонка. Московити мають азіатське походження, а не слов'янське. Тому в їхній мові є матюки", - пояснила Ніцой.

"У нас теж є лайливі слова в українській мові, але це зовсім інші лайливі слова, і тому вони абсолютно різні з нашими умовними "братами", які нам ніякі не брати", - додала вона.

Письменниця зізналася, що вживає гострі слова, але українські: "наприклад, "ах ти, пес смердючий" – це українська лайка".

"Я не матюкаюся, тому що я колись прочитала, що ці слова насправді заклинання - на бідність, на нещастя, на невдачу. Я думаю-навіщо мені це треба? Я перелякалася і сказала – ніколи", - уклала вона.

Раніше ми повідомляли, Ніцой вимагає покарання для тих, хто не поважатиме українську мову.

Як повідомляв "Знай.uа", Ніцой заявила, що українська мова слабша за російську.

Також "Знай.uа" писав, що захисниця Ніцой знайшла непомітні плюси спілкування українською.