Як відомо, починаючи з 1 березня 2021 року громадяни України з повним стажем отримуватимуть пенсію не нижче 2200 гривень. А ті, хто досяг 65 років, вже зараз повинні отримувати на руки від 2400 гривень. На думку представників Міністерства соціальної політики такі пенсії - гарантована бідність.

Відомо, що на сьогодні законом прожитковий мінімум для пенсіонера встановлено на рівні 1769 грн, а його фактичний розмір - 3511 грн.

Про це стало відомо завдяки повідомленню одного з українських видань.

Пенсіонери, кадр з відео
Пенсіонери, кадр з відео

Така різниця, як зазначила експерт у сфері пенсійного забезпечення Лідія Ткаченко, пояснюється просто: банально не вистачає грошей. При цьому середній розмір пенсій в Україні становить 3507 грн.

Популярні новини зараз
Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні
Показати ще

Пенсіонери, кадр з відео
Пенсіонери, кадр з відео

Зараз українці на пенсії отримують близько 28,7% від розміру останньої зарплати, кажуть у Мінсоцполітики. Але поступово ця цифра знизиться до 18%. Наприклад, із зарплатою в 10 тис.грн зараз можна отримувати близько 2870 грн, а в 2055-му на тих же умовах це буде вже 1800 грн.

Таким показникам є пояснення: внески платять 13,2 млн найманих працівників, а пенсії отримують 11,2 пенсіонерів, - зазначила міністр соцполітики Марина Лазебна.

І це ще порівняно позитивний прогноз. Прем'єр-міністр Денис Шмигаль переконаний, що через 15 років українці, якщо нічого не міняти, взагалі не отримуватимуть пенсій. Причина все та ж - демографічна ситуація.

Пенсіонери, скріншот: YouTube
Пенсіонери, скріншот: YouTube

"Буде мало працездатних і багато пенсіонерів. Співвідношення буде 1 до 2. Доведеться вдвічі збільшити податки, щоб можна було утримувати пенсіонерів. Компанії вже не хочуть збільшувати податки. Збільшення в два рази - неможливо. Ми не зможемо років через 15 платити пенсії майбутнім пенсіонерам. Це проста математика, - заявив глава уряду.

Чому пенсії будуть скорочуватися?

По-перше, з 2017-го скоротили "вартість" кожного року стажу. У підсумку всі пенсіонери за новими правилами отримують виплату на 26% нижче.

По-друге, в 2000-х посилили вимоги до стажу: у нього перестали зараховувати період навчання, час, коли співробітник "значився", але не отримував зарплату.

По-третє, у 2016 - му вдвічі скоротили Єдиний соцвнесок (ЄСВ) із зарплати-саме він поповнює бюджет Пенсійного фонду.

По-четверте, демографічна ситуація в країні погіршується: працівників стає все менше, а кількість пенсіонерів (у процентному співвідношенні) - зростає.

По-п'яте, в Україні низькі зарплати і одночасно-високий рівень тіньової економіки.

Раніше повідомляли, підступна хвороба "висмоктала" з львівського пенсіонера 6 літрів крові: медики створили диво.

Як повідомляв Знай.uа, на пенсію - о 55: українці вимагають переглянути стаж, наскільки це реально.

Знай.uа писав, комунальний колапс після березня? Українцям на пальцях показали, як у платіжки додали 1000 гривень.