В залі Парламенту посипалися чисельні скарги

Сьогоднішнє пленарне засідання Верховної Ради розпочалося гаряче – одразу кілька нардепів звернулися до прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля з вимогою невідкладно вирішити цілу низку "проколів" Уряду. Це стосується і відсутності фінансування з боку МОЗ лікарень для госпіталізації пацієнтів з коронавірусом першої хвилі, і підвищення електроенергії та відміни "комунальних" знижок. Деталі з'ясовували Знай.ua.

Денис Шмигаль - фото Кабінет Міністрів України
Денис Шмигаль - фото Кабінет Міністрів України

На профільні "ковідні" лікарні – жодної допомоги від МОЗ

Першим до Дениса Шмигаля і міністра охорони здоров'я Максима Степанова звернувся Член Тимчасової слідчої комісії ВРУ з питань розслідування фактів корупції в органах державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду Олександр Аліксійчук.

"Я, як і кожен депутат-мажоритарник щодня знаходимося в тісній комунікації з нашими виборцями. Сьогодні масовою проблемою є ситуація із закладами здоров'я. Прикладом є і Дубинщина – проблема стосується 170-тисячного новоутвореного Дубинського району. В центрі району – лікарня, яка розпорядженням Кабміну від 15 січня 2020 року внесена до переліку опорних закладів охорони здоров'я", - зазначає народний депутат від "Слуги Народу" Олександр Аліксійчук.

Олександр Аліксійчук - фото з Фейсбук
Олександр Аліксійчук - фото з Фейсбук

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

Вже за кілька місяців 7 травня минулого року лікарня була визначена закладом для госпіталізації пацієнтів з коронавірусом першої хвилі.

Як повідомив нардеп, станом на сьогодні в лікарні розгорнуто 180 ліжкомісць на надання стаціонарної допомоги хворих на ковід. Впродовж 2020 року в закладі проліковано більше 11, 5 тисяч хворих – у тому числі, 1141 пацієнт, хворий на ковід. Цього року вже 853 пацієнта пройшли стаціонарне лікування, з яких 205 хворих на ковід.

Олександрівська клінічна лікарня у м. Києві - фото Знай.ua
Олександрівська клінічна лікарня у м. Києві - фото Знай.ua

"При цьому, лікарня практично не отримує підтримки від МОЗ на покращення матеріально-технічної бази, а оновлюється виключно за рахунок власних коштів та коштів місцевих бюджетів, на які і так лягло непосильне навантаження. Не стало виключенням і фінансування по програмі реконструкції приймальних відділень, яке не вдалося реалізувати, оскільки кошти у розмірі 1, 5 млн надійшли в кінці року - тож роботи не можна було виконати з огляду на стислі терміни", - підкреслює Олександр Аліксійчук.

Причому, як відзначив Член Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, експертиза проекту була розроблена за кошти місцевої громади.

Лікарня, фото: скріншот з відео
Лікарня, фото: скріншот з відео

Зависока ціна на світло: прем'єру готують гарбуз і перекриття доріг

Січневе підвищення вартості електроенергії і відміна діючих до цього знижок для певних категорій викликало масштабну хвилю обурень серед українців.

З приводу врегулювання цього питання до прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля звернувся член депутатської фракції "Слуга Народу" Артем Чорноморов.

"Коли ж Ви вже почнете виконувати свої зобов'язання перед людьми? Люди вже втомилися від вашої бездіяльності стосовно проблеми, яка навколо 30-кілометрової зони ризику. Це зона – навколо 4 атомних електростанцій. 880 тисяч людей на сьогоднішній день втратили 30%-ву знижку на електроенергію – це 4 області", - зазначає народний депутат Артем Чорноморов.

Артем Чорноморов - фото з Фейсбук
Артем Чорноморов - фото з Фейсбук

Як підкреслив нардеп, наразі місцеві жителі вже замислюються про масові протестні акції.

"Люди вже не знають, як відстоювати свої права цивілізованим шляхом, окрім як іти і перекривати дороги. В їх думках зараз лише одне: це те, що 2% населення України компенсують ті борги, які зараз нависли над та Центренерго Енергоатомом. Ви побираєте з кишень людей", - відзначив Голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Комітету з питань аграрної та земельної політики.

Житло, фото: unian
Житло, фото: unian

Пригадав політик і особисту розмову з цього приводу з прем'єром Денисем Шмигалем.

"Колись Ви мені сказали такі слова: "А ці люди що, якісь особливі?". І Ви знаєте, Денисе Анатольовичу, я Вам скажу, що так. По-перше, вони особливі тому, що коли вони дивляться у вікно, вони не бачать ліс море або гори – а бачать червоного кольору енергоблоки. По-друге, коли Ви прийдете до них погоджувати продовження енергоефективності та діяльність експлуатації енергоблоків, вони мають дати згоду. А вони Вам знаєте, що передають? Ми Вам гарбуза дамо!", - наголосив Артем Чорноморов.

Денис Шмигаль - фото Кабінет Міністрів України
Денис Шмигаль - фото Кабінет Міністрів України

А, судячи зі слів політика, діалог із місцевим населенням має відбутися вже невдовзі. Це пов'язано із дорученням президента України.

"Президент доручив вам добудувати 3 і 4 енергоблоки Хмельницької атомної електростанції. Наразі у людей стоять запитання – чи треба давати вам на це згоду. Тому що згода – лише в ваших думках. І не бачити вам її, як своїх вух. Уже міжфракційним об'єднанням було подано вам варіанти вирішення цієї проблеми – закон, який продовжує компенсацію 30%-ї знижки на електроенергію", - відзначає народний депутат Артем Чорноморов.

рахунки за ЖКГ, скріншот з відео
рахунки за ЖКГ, скріншот з відео

Нагадаємо, Година запитань до Уряду має відбутися в сесійній залі Парламенту вже цієї п'ятниці – 19 березня.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.

Також Знай.ua писав про те, що Парламент накрила нова коронавірусна "хвиля" – Разумков повідомив про хворих в Раді.

Як повідомляв Знай.ua, Кабмін виділив 2 млн на сервіс для делегацій і троянди з Еквадору.