Які "сюрпризи" привіз глава Литовської Руспубліки?

Сьогоднішній день у Верховній Раді видався дуже насиченим. Після звітування представників Уряду щодо стану на "коронавірусному фронті" до сесійної зали завітав Президент Литви Гітанас Наусєда. Він розповів про подальші плани розвитку наших країн і галузі розвитку підприємництва. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

Президент Литви Гітанас Наусєда - фото ВРУ
Президент Литви Гітанас Наусєда - фото ВРУ

Єдність держав: Крим – це Україна

Зустрічали почесного гостя шаленими оплесками і криками вітання.

Президент Литви Гітанас Наусєда - фото ВРУ
Президент Литви Гітанас Наусєда - фото ВРУ

В свою чергу, Гітанас Наусєда теж підготував невеличкий сюрприз – на знак поваги до українців він доповів урочисту промову українською мовою, заздалегідь ретельно підготувавшись.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Президент Литви Гітанас Наусєда - фото ВРУ
Президент Литви Гітанас Наусєда - фото ВРУ

Він висловив сподівання на успішне прокладання шляху до спільного майбутнього України і Литви, відзначивши, що одним із вагомих аспектів єдності є минуле наших країн.

"30 років тому, коли Литва боронила свою свободу, під час кривавих січневих подій українські добровольці поспішали на допомогу пліч-о-пліч із героями нашої свободи. І ми, литовці, кожного разу були поруч, коли народ України ставав на захист своєї гідності. Багато століть тому ми були поруч і навіть мали спільну державу: ми торгували, вели культурний обмін, чинили опір спільному ворогу", - зазначає Президент Литви Гітанас Наусєда.

Президент Литви Гітанас Наусєда - фото ВРУ
Президент Литви Гітанас Наусєда - фото ВРУ

Висловив він і незмінну позицію щодо Криму.

"Хоча минуло 7 років від військової агресії, яка зруйнувала міжнародний лад і злагоду Європи, ми, литовці, далі твердо кажемо: Крим – це Україна. Ми суворо засуджуємо незаконні дії Росії, виступаємо за незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України. І вітаємо зі створенням ініціативу Києва зі створення Міжнародної Кримської платформи", - відзначає Гітанас Наусєда.

Спільний бізнес, Донбас і заклик до Росії

Також президент Литви відзначив, що бачить зусилля України у прямуванні до політичного розв'язання конфлікту на Донбасі.

"Ми закликаємо Росію та нею підсилені угрупування невідкладно виконати вимоги Мінських угод. Санкції проти Росії мусять діяти доти, доки вона не залишить незаконно зайняті території України. Не сумніваємося, що міцній Україні – місце в Європі, щиро тішимося за її цивілізаційний вибір прямувати до європейської та євроатлантичної інтеграції", - наголосив під час виступу президент Литви.

Донбас, фото: ООС ФБ
Донбас, фото: ООС ФБ

Йшлося і про важливість реформ, які Україна має пройти на своєму "європейському шляху".

Гітанас Наусєда наголосив, що вагомим кроком має стати конференція з питань реформ в Україні, яка відбудеться в липні у Вільнюсі – тут зберуться представники влади і громадянського суспільства, підприємці України, міжнародні партнери і експерти.

"Підприємці моєї країни також із нетерпінням чекають можливості долучитися до створення добробуту в Україні. Литва прагне розвивати зв'язки з Україною в галузі телекомунікацій, інформаційних технологій та інновацій. Я впевнений, що цьогорічний українсько-литовський економічний форум стане ще однією нагодою зміцнити наявні та встановити нові зв'язки", - підкреслює Президент Литви Гітанас Наусєда.

Президент Литви Гітанас Наусєда - фото ВРУ
Президент Литви Гітанас Наусєда - фото ВРУ

Не оминули і тему коронавірусної пандемії – як відзначив почесний гість, одним з головних "інструментів" її подолання є масштабна вакцинація.

Варто додати, що сьогодні зранку до Верховної Ради з розгорнутим тематичним звітом прибув міністр охорони здоров'я Максим Степанов – він повідомив про стан вакцинації в країні і нові партії вакцин, що мають прийти вже найближчим часом.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.