В Парламенті пройшла Година запитань до Уряду

Гучна новина про ліквідацію низки медзакладів в Україні здійняла хвилю обурень не тільки серед працівників цих установ, а й серед парламентарів. Разом з тим, в країні не вщухають і обговорення цьогорічного скасування ДПА для учнів 4 та 9 класів – відповідний наказ МОН днями був затверджений. Ці питання були підняті сьогодні в залі Верховної Ради, куди прибули члени Кабінету Міністрів України. Деталі з'ясовували Знай.ua.

Верховна Рада - фото ВРУ
Верховна Рада - фото ВРУ

Людей виганяють з лікарень просто неба - чого чекати?

Поспілкуватися з профільними міністрами вдалося в ході Години запитань до Уряду, що відбулася сьогодні, 19 березня, в сесійній залі Парламенту.

Звернення трудового колективу Рівненської обласної клінічної лікарні паліативної медицини про допомогу у протистоянню ліквідації, направлене парламентарям, приголомшило багатьох. А ще жахливіше те, що, за словами нардепа Сергія Євтушка, даний приклад є лише частиною загальної "хвилі" зачинень.

Верховна Рада України, фото: rada.gov.ua
Верховна Рада України, фото: rada.gov.ua

Популярні новини зараз
Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Холод та дощі терпіти недовго: прогноз погоди на тиждень Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

"Національна служба здоров'я втричі зменшила фінансування на напрямок паліативної медицини. Коштів для утримання таких закладів на рівні району або ОТГ немає, в обласному бюджеті також недостатньо коштів для їх утримання. А тому, власне кажучи, такі заклади будуть закриті. Людей зі складними хворобами випихають просто неба. Дайте стратегію, як Ви бачите подальше існування таких закладів", - звернувся до Максима Степанова заступник члена Постійної делегації у Парламентській асамблеї Організації з безпеки та співробітництва в Європі Сергій Євтушок.

Лікарня у Чернівцях, фото: unian
Лікарня у Чернівцях, фото: unian

Як повідомив міністр охорони і здоров'я, вже з 1 квітня ситуація почне змінюватися.

"Дуже важливий напрямок, який у нас в Україні практично не розвивався. А це, дійсно, про гуманізм і допомогу людям. Що ми зробили? Починаючи з 1 квітня, тариф на надання паліативної допомоги суттєво збільшений. Ми робимо це для того, щоб стимулювати створення відділень паліативної допомоги – в країні їх дуже-дуже мало", - зазначив Максим Степанов.

Максим Степанов - фото з Фейсбук (М.Степанова)
Максим Степанов - фото з Фейсбук (М.Степанова)

Масові звернення від українців – що не так з відміною ДПА?

До міністра освіти і науки України Сергія Шкарлета, грудневе призначення якого на цю посаду позначилося гучним скандалом і криками "Ганьба!", нардепи звернулися з приводу скасування Державної підсумкової атестації для 4 і 9 класів.

Секретар Комітету ВРУ з питань освіти, науки та інновацій Наталія Піпа повідомила про масове надходження звернень від батьків та школярів, які готувалися для ДПА 2021 року.

Наталія Піпа - фото з Фейсбук (Н.Піпа)
Наталія Піпа - фото з Фейсбук (Н.Піпа)

"Безумовно, потрібно дбати про здоров'я громадян, але варто й думати про довгострокову перспективу. Зараз МОН йде шляхом руйнування – відміняє ДПА, бо наші діти не готові, але це не вихід. ДПА не потрібно було відміняти. Хоча б з тієї причини, що багато дітей готувалися, вчилися, відповідно, це впливає на їхню мотивацію. Якщо МОН пішло на такий крок, воно мало би запропонувати альтернативне рішення – інший спосіб оцінки знань. Наприклад, проведення ДПА онлайн", - зазначає народний депутат України Наталія Піпа.

Але про планування дієвих аналогів від міністра освіти і науки України почути так і не вдалося.

"ДПА в 4 і 9 класах відмінено, щоб поставити в одні умови тих дітей, які навчалися дистанційно в червоних зонах. Альтернативою ДПА на сьогодні є, в принципі, поточні результати контролю", - відповів Сергій Шкарлет.

Сергій Шкарлет, фото: Liga.net
Сергій Шкарлет, фото: Liga.net

Як підкреслила Секретар Комітету з питань освіти, науки та інновацій, це дало б і моніторинг знань, і мотивацію для дітей до покращення цих знань.

Але ключове, що давно мало зробити Міносвіти – допомогти регіонам добре організувати дистанційне навчання.

Школярі, Наталія Піпа - фото з Фейсбук (Н.Піпа)
Школярі, Наталія Піпа - фото з Фейсбук (Н.Піпа)

"Якби МОН провело ретельну роботу – організувало робочі групи, наради в Міністерстві і проінструктувало регіони – ситуація була б кращою. В кожному Управлінні освіти є люди, які могли би моніторити ситуацію з дистанційним навчанням: приєднуватись до онлайн-уроків, дивитися, що на них відбувається. А так наразі дистанційне навчання ніким не контролюється. Як приклад: моя знайома написала, що її дитина успішно підключилась до уроку в zoom, а далі накрилась подушкою і успішно проспала кілька годин", - ділиться з нами Наталія Піпа.

Школяр / фото: Pixabay
Школяр / фото: Pixabay

Як відзначила Секретар профільного Комітету, наразі МОН України була надана пропозиція щодо розробки спільної ідеї потенційного варіанту, який зможе стати гідною альтернативою ДПА.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.