У своєму блозі політолог Руслан Бортнік розповів, чим закінчився візит президента Литви в Україну і які його наслідки для європейських перспектив нашої країни.

«Західні партнери продовжують надавати Україні знаки уваги. Серед цих знаків уваги виділю візит президента Литви в Україну, який, з одного боку, підтвердив всі попередні заяви ЄС, США щодо України, того, що хочуть західні партнери з боку України, а з іншого боку, підписав досить цікавий документ», - розповів Бортнік.

На думку політолога, підписання такого документа ще буде обговорюватися неодноразово протягом цього політичного сезону. Він розповів, що була підписана Загальна декларація України і Литви про європейські перспективи України.

«З одного боку, статус декларації не дуже високий, тим більше, якщо ми говоримо про президента Литви, а Литва у нас парламентсько-президентська республіка і президент там зовнішню політику може реалізовувати тільки спільно з урядом. З іншого боку, самі інструменти і механізми досить цікаві», - каже Бортнік.

Він зазначив, що в цій декларації закріплено кілька цікавих положень. По-перше, Литва визнає європейські перспективи України, а також бажання і здатність нашої країни стати членом ЄС. По-друге, Литва зобов'язується сприяти Україні в цьому, тобто сприяти отриманню Україною статусу члена ЄС.

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

«Звичайно, ми розуміємо, що Литва не найсильніша, найбагатша і найвпливовіша країна ЄС з 27 існуючих, але в той же час сама технологія підписання такого роду декларацій з окремими країнами ЄС буде застосовуватися ще не раз, я впевнений. І ми побачимо схожі декларації і з іншими країнами: прибалтійськими, з Польщею, Румунією та іншими партнерами України», - заявив Бортнік.

Він вважає, що Україна таким чином демонструє готовність підтримувати якусь європерспективу і впевненість своїх громадян щодо можливого європейського майбутнього нашої країни.

«Тому ця технологія ще не раз спрацює і в принципі це цікавий підхід», - упевнений політолог.

Раніше Знай.ua повідомляв, що Володимир Зеленський заручився підтримкою Литви, України чекають в ЄС.

Нагадаємо, президент Литви під час виступу в Раді закликав Україну відмовитися від імпорту електроенергії з Білорусі.