Профільний Комітет повернення пільг не підтримав

Впровадження з 1 січня 2021 року єдиної фіксованої ціни на електричну енергію у розмірі 1,68 грн за 1 кВт/год викликало масштабну хвилю обурень з боку експертів і громадян країни. Втім, на сьогоднішньому Позачерговому засіданню Верховної Ради, що розпочалося 13 квітня о 16.00, був розглянутий проект Постанови про повернення знижки у 90 коп за перші 100 кВт/год. Чим все закінчилося, з'ясовували Знай.ua

Верховна Рада - фото ВРУ
Верховна Рада - фото ВРУ

Пільги потрібні: комунальні борги сягнули 100 млрд грн

Одним з перших парламентарі розглянули Проект Постанови про вжиття невідкладних заходів спрямованих на повернення пільгового тарифу на електроенергію для населення за перші 100 кВт год № 4590.

"Не секрет, що пільговим тарифом на перші 100 кВт год користувалися найменш захищені верстви українського суспільства. Особливо мешканці військових містечок – сім'ї наших захисників, військові пенсіонери. І, загалом, пенсіонери. Однак, з нового року вони вимушені платити вдвічі більшу ціну – це неприпустимо", - зазначає член Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування Павло Бакунець.

Верховна Рада - фото ВРУ
Верховна Рада - фото ВРУ

Популярні новини зараз
Астролог побачив у травні "лихо" для України На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

"Рік тому обіцяли, що тарифи будуть переглянуті і все населення буде отримувати платіжки значно дешевші, ніж були до того. Сьогодні в Україні іде змова – нам найдорожчу електроенергію намагаються продати як "велике благо", продають тарифи дорожчі, ніж в Європі. Я пропоную членам Уряду вийти і прогулятися по кожному місту і пройтися по під'їздах будинків – там сьогодні пачками валяються платіжки, які люди вже навіть не беруть в руки", - зазначає народний депутат Віктор Бондар.

Як підкреслили нардепи, станом на сьогодні, в Україні борг за комунальні платежі вже накопичився у майже 100 млрд грн.

Опалення. ТЕЦ 5, Київ - фото Знай.ua
Опалення. ТЕЦ 5, Київ - фото Знай.ua

"Знижка" 0, 90 грн за 1 кВ/год не повернеться

Згідно з даним проектом Постанови, мали бути невідкладно внесені зміни до фіксованої ціни на електричну енергію для побутових споживачів.

"В частині встановлення тарифу на електроенергію населенню (у тому числі яке проживає в житлових будинках, обладнаних кухонними електроплитами) (у тому числі в сільській місцевості) за обсяг, спожитий до 100 кВт/год електроенергії на місяць (включно) в розмірі 0, 90 грн за 1 кВ/год", - йдеться в положеннях документу.

Проект Постанови № 4590 - скріншот
Проект Постанови № 4590 - скріншот

Втім, схоже, отримане "ні" від профільного Комітету ВРУ стало вирішальним.

Саме таку позицію озвучив Голова Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус.

Андрій Герус, фото Олександр Сенько
Андрій Герус, фото Олександр Сенько

В результаті, "за" даний проект Постанови проголосувало 174 нардепи, чого не вистачило для прийняття за основу.

Голосування - скріншот
Голосування - скріншот

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.