"Дабл-повноваження" – посада міністра і Першого віце-прем'єра-міністра України

Сьогоднішнє пленарне засідання Парламенту видалося шалено насиченим – в сесійній залі відбулося призначення одразу трьох очільників Міністерств. Слідом за Віктором Ляшком і Олександром Кубраковим нардепи розглянули подання про призначення 49-річного Доктора економічних наук Олексія Любченка Першим віце-прем'єр-міністром України – міністром економіки України. Саме він впродовж останнього року очолював центральний орган виконавчої влади: у квітні 2020 року його було призначено Головою Державної податкової служби. Деталі з'ясовували Знай.ua.

Верховна Рада - фото ВРУ
Верховна Рада - фото ВРУ

293 голоси "за": кардинальна зміна пріоритетів

Рекомендацію прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля про затвердження кандидатури Олексія Любченка підтримали і члени профільного Комітету ВРУ з питань економічного розвитку. Про це на початку обговорень в Парламенті повідомив голова Комітету Дмитро Наталуха.

В ході свого виступу Олексій Любченко доповів про існуючі на сьогоднішній день в Україні проблем. І, судячи з наданого плану дій, він вирішив рішуче взятися за кардинальне переформатування діючої наразі держсистеми.

Олексій Любченко - фото Фокус
Олексій Любченко - фото Фокус

Популярні новини зараз
Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

"Особисте відчуття, яке ілюструє управління країною за останні роки: немає жодного балансу, відсутня координація соціально-економічних процесів, не визначена точка економічного росту і, нарешті, драйвери втратили ініціативу. Відчуття того, що робили одне й те саме, а всі чекали на інші результати. І важливо це усвідомлювати", - зазначає новообраний Перший віце-прем'єр-міністр України.

Саме на удосконаленні даних напрямків на новій посаді він і планує зорієнтувати активні дії Міністерства економіки.

А що ж стосується "плюсів" у русі державного розвитку, то їх виявилося в рази менше. Як підкреслив Олексій Любченко, серед позитивних точкових зрушень – окремі важливі ініціативи, проекти та реформи.

Верховна Рада - фото ВРУ
Верховна Рада - фото ВРУ

Загалом, нардепи, присутні в сесійній залі, надали позитивну оцінку роботі його на посаді Голови Державної податкової служби.

Тож, і під час голосування за призначення його на нову посаду жодних питань не виникло – "за" віддали голоси 293 парламентарі.

Верховна Рада - фото ВРУ
Верховна Рада - фото ВРУ

Головні кроки: стратегічний менеджмент і локалізація виробництва

Не обійшлося і без аналізу найскладніших на сьогодні перешкод.

Перший віце-прем'єр-міністр розповів про етапи у зміні курсу розвитку країни.

"Не так складно, хоча вкрай відповідально, визначити стратегічні цілі. Такі, як розвиток конкуренції, малого і середнього бізнесу, технологічні прориви, економічна, врешті-решт, незалежність. Але важливішим є продуктивна система їх реалізації", - відзначив під час виступу Олексій Любченко.

Олексій Любченко - скріншот
Олексій Любченко - скріншот

Спікер назвав і головні, на його думку, шляхи вирішення низки суттєвих недоліків в роботі державної системи в галузі економіки.

"Міністерство повинно синхронізувати систему державних органів, забезпечити стратегічний менеджмент розвитку країни. Пошук стимулів для росту – ось, що головне. Настав час активніше впроваджувати інноваційність і модернізувати технологічні процеси як раз через локалізацію виробництва. Пріоритетним є відновлення кредитування виробничої сфери, а не скупка державних цінних паперів і, тим самим, фінансування державного боргу", - підкреслює новопризначений міністр економіки України.

Як наголосив Олексій Любченко, серед основних джерел покращення ситуації в роботі держсистеми є також податкові і митні стимули регулювання економічної діяльності.

Скандальні "проколи" в репутації: "Позорище"

Проте, попри впевнений настрій обраного кандидата, в його біографії теж не обійшлося без гучних "ляпів".

Масові обурення як в суспільстві, так і серед політиків, викликало мега-швидке призначення Олексія Любченка на посаду очільника Державної податкової служби.

Однією з причин скандалу став термін подання документів претендентами на цю посаду. Тоді офіційне оголошення про відбір з'явилось у суботу, 25 квітня. А період прийому документів становив всього 3 дні – кінцевою датою було визначено 27 квітня. Причому, два з них виявились вихідними.

Олексій Любченко - фото Інтерфакс-Україна
Олексій Любченко - фото Інтерфакс-Україна

Цей кричущий факт спровокував шквал критики. Не стрималася від Заступниці Голови Парламенту.

"Чому треба проголошувати про нову якість і оголошувати конкурс для заміщення посади очільника податкової тривалістю у день?! Як так можна нехтувати усім - вважаючи що за боротьбою з коронавірусом можна списати геть усе? Звичайно, на жаль з опозиції ми можемо тільки просити владу взятись хоч за якусь голову і згадати головну обіцянку - щоб було по-людськи...Якщо чесно - прикро, щоб не написати позорище", - написала у Фейсбуці Олена Кондратюк.

Коментар - скріншот
Коментар - скріншот

Не менш гучного резонансу набув і скандал, що стався у 2015 році, за часів правління Віктора Януковича. Тоді Олексій Любченко претендував на посаду голови Державної фіскальної служби.

За словами нардепів і розслідуванням українських ЗМІ, тоді його кандидатуру міг лобіювати міністр фінансів Сергій Марченко – і ніби саме він навіть водив Любченка в Офіс президента "на узгодження".

Міністр Сергій Марченко - фото Міністерства фінансів України
Міністр Сергій Марченко - фото Міністерства фінансів України

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.

Також Знай.ua писав про бунт нардепів, блокаду і SOS-сигнал до СБУ – чим обернулося "гаряче" засідання в Верховній Раді.