Прийняття очікується у найближчі місяці

Введені Верховною Радою штрафи до 34 тис грн за пластикові пакети і заборона продажу ліків дітям до 14 років доповнило ще одне рішення. Нардепи вирішили поставити крапку у питанні дозволу використовування і вирощування канабісу в медичних цілях. 2 червня представники кількох фракцій зареєстрували відповідний законопроект № 5596 , пообіцявши його затвердження у найближчі кілька місяців. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

Верховна Рада - фото ВРУ
Верховна Рада - фото ВРУ

Ініціатива 80 нардепів: ліцензії і вирощування

Мова йде про "Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання обігу конопель в медичних цілях, науковій та науково-технічній діяльності".

Перелік його ініціаторів сягає позначки у понад 80 парламентарів.

"Цей законопроект – про медичний канабіс. І не має жодного стосунку до розповсюдження наркотиків в Україні, як це сьогодні хтось намагається подати. Його підписали 82 народних депутатів з різних фракцій і груп: "Слуга Народу", "Європейська Солідарність", "Голос", "За майбутнє"", - повідомила в ході брифінгу головний ініціатор законопроекту Ольга Стефанишина.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Ольга Стефанишина - фото з Фейсбук
Ольга Стефанишина - фото з Фейсбук

Висловив свою однозначну підтримку і голова Комітету ВРУ з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький.

За словами ініціаторів, створили № 5596 заради пацієнтів, хворих на онкологію, епілепсію, хворобу Альцгеймера та ін.

"Мова йде виключно про ліки – про використання екстрактів канабісу у медичних препаратах. За умови, що вони зареєстровані і доведена їхня ефективність як лікарський засіб. І, виключно, за умови отримання відповідного рецепту лікаря", - зазначає народний депутат від "Слуги Народу" Мар'ян Заболоцький.

А вирощування ж канабісу для майбутнього використання в медичних цілях буде здійснюватися у ліцензованих умовах та закритих приміщеннях.

Канабіс, фото: REUTERS
Канабіс, фото: REUTERS

Шлях до зали ВРУ і оцінка суспільства

А от ознайомитися детально із положеннями гучно презентованого проекту Закону поки не вдасться – станом на 15.00, на сайті Верховної Ради його текст поки не з'явився.

Законопроект 5596 - скріншот
Законопроект 5596 - скріншот

Відомо, що вже днями законопроект буде передано на розгляд головного профільного Комітету ВРУ з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування. Але попереду – розгляд ще у 5 Комітетах.

Верховна Рада - фото ВРУ
Верховна Рада - фото ВРУ

Дану ініціативу активно підтримують і представники громадських організацій.

"Це чудова новина і для близько 2 мільйонів українців та їх родин, які увесь цей час потребували препаратів на основі медканабісу – це полегшення їхніх страждань. Факт такого спільного законопроекту №5596 від представників одразу кількох фракцій – це вже перемога. Але не остаточна. Чекаємо голосування, щоб мільйони наших громадян, нарешті, здихнули з полегшенням", – відзначають представники всеукраїнського Благодійного фонду "Пацієнти України".

Легалізація медичного канабісу - фото з Фейсбук
Легалізація медичного канабісу - фото з Фейсбук

Варто додати, що із появою цього спільного законопроекту з легалізації медичного канабісу, решта інших тематичних були відкликані.

Як підкреслила нардеп Ольга Стефанішина, на розгляд у сесійній залі Парламенту № 5596 має потрапити впродовж цього літа.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.

Також Знай.ua повідомляв про нові ініціативи Парламенту: нарко-огляд для "верхівки" Кабміну і заснування нової VIP-посади.